Relocarea angajatilor din zonele cu somaj mare catre zonele cu unitati de productie pare solutia ideala pentru intalnirea cererei cu oferta pe piata fortei de munca. Insa neseriozitatea muncitorilor incurca socotelile angajatorilor, care raman cu mai putin de jumatate dintre angajatii noi, dupa doar o luna.

Inca din 2014, compania de recrutare Gi Group a lansat primul proiect de relocare in Romania. De atunci, continua sa plaseze muncitori in locuri de munca temporare si permanente, ajungand sa angajeze mii de persoane anual pentru companii din automotive, electronice, FMGC si domenii care necesita personal calificat.

"Noi, in ultimii ani, am facut relocare nationala, adica din est, sud, sud-est, am mutat oameni in zona de vest, mai ales pentru constructii, auto si logistica. Doar ca, din pacate, calitatea oamenilor scade foarte mult, adica si pe relocare nationala este tot mai greu sa gasesti candidatii potriviti pentru aceste industrii", a declarat, pentru wall-street.ro, Cristian Huzau, country manager in cadrul GiGroup, una dintre cele mai mari companii de plasare de personal din Romania.

De exemplu, daca din Moldova mut in Transilvania 100 de persoane, dupa o luna nici jumatate dintre ei nu mai vin la munca.

"Strictetea din multinationale ii loveste"

Potrivit lui Huzau, angajatorii se tin de promisiuni si le ofera angajatilor beneficiile promise la angajare, insa o problema ar fi ca muncitorii nu sunt obisnuiti sa respecte programul de munca.

"Ce li se promite li se da, insa ei nu inteleg ca opt ore sunt opt ore de munca. Strictetea din multinationale ii loveste. Ei sunt dintre oamenii care din opt ore munceau sase si le este dificil in conditiile din multinationale", a precizat reprezentantul GiGroup.

Angajatorul arata ca exista doua categorii de angajati, iar una dintre ele este cea a muncitorilor care se reloca si se integreaza. Ei sunt acei angajati care raman pe termen lung si chiar se muta cu familiile din estul tarii in orase precum Timisoara, Cluj-Napoca si Oradea.

"Ei vin cu familiile si raman in companiile in care initial sunt angajati in regim temporar. Cumva stau pe munca temporara 6-12 luni, apoi inca trei luni pentru a se acomoda in chirie, dupa care sunt absorbiti de piata", a explicat Huzau, referindu-se la partea buna a angajatilor relocati.

Cealalta jumatate sunt cei care nu se mai pot integra in piata muncii si pleaca imediat de la un loc de munca.

"Nu se inteleg cu sefii de tura, nu se pot acomoda cu programul, nu rezista. Fluctuatia este mai mare decat cu personalul local, angajatorii apeleaza insa la relocare, chiar daca costurile sunt cu 60-70% mai mare decat cu un local, pentru ca nu au oameni", a adaugat seful GiGroup.

Iar lipsa muncitorilor reiese si din statisticile nationale, care arata ca in judetele din nordul si vestul tarii, rata somajului este de 1-2%. Astfel, in Cluj rata somajului este de 1,2%, in Timis de 0,7%, iar in Bihor - 1,4%, potrivit datelor Comisiei de Prognoza.

In aceste conditii, nu este de mirare ca organizatiile au inceput sa se orienteze catre "importul" de angajati non-UE.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri