1. Reprofilare

1. Reprofilare

În primul rând, trebuie să te poți adapta și să te orientezi către industriile care funcționează și fac în continuare angajări. Probabilitatea de a fi angajat pe o poziție inferioară este mare și, de asemenea, salariul poate fi mai mic, însă reprofilarea este o foarte bună metodă de a-ți continua activitatea și a-ți asigura un venit dacă ți-ai pierdut locul de muncă sau dacă industria în care lucrezi nu mai funcționează.

Un avantaj în plus îl au angajații care au activat de-a lungul carierei în mai multe domenii și au dobândit cunoștințe din particularitățile mai multor domenii. În plus, angajatorii apreciază capacitatea de adaptare, flexibilitatea și abilitatea de a învăța ușor lucruri noi.

Foto: Shutterstock

2. Antreprenoriat

2. Antreprenoriat

O altă soluție ar fi să devii antreprenor. Poate în trecut te-ai gândit că ar trebui să încerci să dezvolți propria afacere, dar nu ai considerat că este momentul oportun sau nu ai avut curajul. Acum poate fi o variantă să-ți dezvolți propriul business.

Majoritatea managerilor de top au un spirit antreprenorial, pot gestiona planuri de business, strategii, au viziune și idei inovative. Poate vei observa că ești făcut să fii antreprenor și se poate dovedi a fi o opțiune de succes în perioade ca acestea.

Este esențial să identifici domeniul care ar avea succes în perioadă de criză și să-ți folosești la maximum experiența acumulată, dar și industria despre care știi cel mai mult, unde ai contacte și cunoști angajați buni pe care să-i ai alături.

Foto: Shutterstock

3. Project-based

3. Project-based

Dacă ai rămas fără job, este bine să fii deschis către orice formă de angajare. Poți aplica la joburi project-based din țară sau internaționale care se pot exercita remote, de acasă.

Acestea se găsesc în domenii diverse, de la traduceri, IT, call center, media planning, la analize financiare și consultanță în diferite industrii.

Este adevărat că nu oferă o stabilitate financiară ca un job full time, dar reprezintă o variantă de moment.

Foto: Shutterstock

4. Cursuri online, limbi străine și traininguri

4. Cursuri online, limbi străine și traininguri

Este o bună oportunitate să folosești timpul pe care îl ai la dispoziție să te perfecționezi sau să-ți îmbunătățești competentele mai puțin dezvoltate. Poți apela la un specialist pentru a te consilia. Daca nu știi exact ce ar trebui să-ți îmbunătățești, există teste care arată care sunt punctele tale forte, care sunt cele slabe și traininguri care te ajută să iți dezvolți competențele.

Limbile străine, mai ales cele rare, fac și ele diferența la angajare. Daca vrei să vorbești mai bine sau să înveți o noua limba străină, poți apela la cursurile online. Acestea sunt valabile în orice domeniu ți-ai dori performezi: IT, vânzări, resurse umane, marketing etc.

Toate acestea te vor ajuta să te angajezi după criză mai repede, având mai multe avantaje decât candidații care aplică pentru același job.

Foto: Shutterstock

5. Recomandări, network și outplacement

5. Recomandări, network și outplacement

Contactele pe care le-ai realizat de-a lungul carierei sunt o resursă importantă la care poți apela când te afli în situația delicată de după pierderea jobului. De multe ori sunt o soluție mai bună decât să aplici la anunțurile de pe internet.

De asemenea, poți apela la firme de specialitate care te pot ajuta cu serviciul de consultanță sau outplacement. Te pot ajuta să-ți realizezi profesionist CV-ul, te îndrumă cum și către cine să aplici, cum să te prezinți la un interviu și îți pot trimite profilul către companiile vizate.

Foto: Shutterstock

6. Rețele profesionale, presă, anunțuri

6. Rețele profesionale, presă, anunțuri

Este recomandat să rămâi activ și în mediul online. Rețele profesionale, site-urile de specialitate te ajută să te informezi mereu despre ce se întâmplă pe piața muncii, care este cererea, oferta, cine angajează și ce fel de candidați se caută.

Poți face revista presei în fiecare zi, poți urmări anunțurile de job-uri și vei avea astfel idei noi de a aplica la anumite job-uri la care nici nu te gândeai că ar fi potrivite pentru tine.

În plus, poți schimba opinii cu alte persoane care se află în situația ta sau care s-au confruntat cu astfel de provocări în trecut.

Foto: Shutterstock

7. Voluntariat

7. Voluntariat

Dacă partea financiară nu reprezintă o problemă pentru tine până îți găsești un nou job și ai mai mult timp la dispoziție, poți opta pentru voluntariat.

Aceste activități îți oferă oportunitatea să ajuți comunitatea, să cunoști oameni noi, dar și să-ți dezvolți anumite abilități.

Foto: Shutterstock

8. Analiza pieței

8. Analiza pieței

Este recomandat să analizezi piața, să urmărești ce industrii merg mai bine, ce companii au fost mai puternice în perioada aceasta și au rezistat.

După criză, companiile care și-au păstrat angajații și au găsit metode de a nu renunța la ei, vor avea de câștigat în fața viitorilor candidați și vor avea un employer branding puternic, fiind de urmărit.

O companie care investește în resursa umană este și va fi mereu o firmă unde ar trebui să lucrezi.

Foto: Shutterstock

Sursa foto: shutterstock