Raluca Turcan, ministrul Muncii și Protecției Sociale a scris într-o postare pe pagina sa de Facebook un mesaj cu privire la discrimnarea dintre femei și bărbați care adâncește inegalitățile din piața muncii, mai ales în contextul pandemiei de COVID-19.

De ziua Ziua egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi, Ministrul Muncii nuanțează faptul că diferențele de gen nu trebuie să reprezinte doar niște discuții pur teoretice pentru că aceste dezechilibre au consecințe concrete în economia românească.

Potrivit INS numărul femeilor șomere din România a crescut cu 50% din cauza pandemiei, în timp ce ponderea bărbaților șomeri cu 16%.

„Pandemia a dat înapoi ani de progrese în privința egalității de gen, iar un plan realist privind recuperarea după criză trebuie să urmărească și reducerea inegalității de gen pe piața muncii (...) Acoperirea costurilor șomajului în rândul femeilor costă UE miliarde de euro anual.

Realitatea de necontestat este ca femeile au plătit un cost al crizei COVID mai mare decât bărbații. Statisticile Eurostat arată că 84% din angajații cu vârsta între 15 și 64 de ani, din serviciile cele mai afectate de COVID - HORECA și turism, îngrijirea copiilor, vânzări cu amănuntul- sunt femei. În România, în activități din domeniul sănătății umane, ponderea femeilor în servicii de primă linie, era de 80%, față de 20% bărbați. De asemenea, femeile sunt mai expuse șomajului, fiind în număr mai mare implicate în economia informală și mult mai mult afectate de inactivitate pe piața muncii, din cauza responsabilităților de îngrijire în casă”, a scris Raluca Turcan pe pagina sa de Facebook.

Pandemia a dat înapoi ani de progrese în privința egalității de gen, iar un plan realist privind recuperarea după criză...Posted by Raluca Turcan on Saturday, 8 May 2021

Totodată, ministrul Muncii spune că merită analizată și experiența statelor europene în materie reducere a ingealității de gen și amintește de faptul că Germania a aprobat în 2020 o lege privind prezența obligatorie a femeilor în Consiliile de Administrație și inclusiv o prevedere ca minim unul din trei membri în Consiliul de Administrație să fie o femeie.

Este un lucru care merită discutat și la noi. România a făcut progrese mari în privința egalității de gen, însă atunci când privim statisticile, dincolo de sentimentul general de confort, vedem, de fapt, că mai sunt multe de făcut și că inegalitățile de gen rămân mari in societatea românească”, a mai precizat Raluca Turcan.

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Raluca Juncu
Raluca este unul din reprezentanții entuziaști și curioși ai generației Millennials. A studiat Jurnalism la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării la Universitatea din București și a urmat un master în Comunicare și Resurse Umane, în cadrul aceleiași instituții. Timp de doi ani a fost redactor la revista Forbes România și colaborator în cadrul mai multor proiecte editoriale precum Top 500 companii , Top 30 cele mai influente femei, precum și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri