Aproximativ 34% dintre specialiștii recrutați pentru poziții de management de către compania de executive search Kapital HR în ultimii 2 ani au vârste cuprinse între 40-55 de ani, pe următoarea poziție situându-se specialiștii cu vârste cuprinse între 33-40 ani, conform celei mai recente analize Kapital HR.

Astfel, deși în spațiul public predomină informațiile conform cărora scade apetitul pentru recrutarea persoanelor cu vârste de peste 40 – 45 de ani în România, raportul de activitate Kapital HR al celor mai recenți 2 ani indică o creștere a apetitului de recrutare pentru acest segment de vârstă.

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Lucrăm cu peste 150 de clienți (preponderent multinationali) din diferite industrii de activitate și recrutăm, în general, specialiști cu un nivel ridicat de senioritate pentru poziții de management. În asemenea roluri sunt, de obicei, persoane în jurul vârstei de 40 de ani și chiar destul de mult peste.

Alina Conu, co-fondator și Managing Partner Kapital HR

Alina Conu, Kapital HR

Studiu: doar 1 din 4 candidați peste 45 de ani intervievați este angajat

Un studiu recent realizat de Ipsos Interactive Services arată că 72% dintre angajatori afirmă că susțin angajarea în organizație a persoanelor de peste 45 de ani. Pe de altă parte, 59% din candidații de peste 45 de ani consideră că le este greu sau foarte greu să găsească un job cu experiență avută la momentul respectiv. Conform aceluiași studiu, doar 1 din 4 candidați peste 45 de ani intervievați este angajat, comparativ cu 1 din 3 candidați sub 45 de ani intervievați.

Retail jobs

„Persoanele care se încadrează la categoria 45+ reprezintă însă un segment important pe piață muncii din România”, completează reprezentantul Kapital HR.

Citește și: În intimitatea industriei de executive search. Ce înseamnă acest concept și cum diferă față de recrutarea clasică

Salariul mediu al unui manager de top, în România

Joburile de top management corespund de regulă persoanelor de peste 40 de ani (ex. HR Director, Finance Director). Pentru pozițiile de CEO, vârstă medie este de peste 45 de ani. Există însă și joburi de top management unde media de vârstă este de peste 35 de ani, în industrii precum e-commerce, IT, media. Salariul mediu al unui manager de top este de peste 3.000 de Euro lunar, arată analiză Kapital HR.

Locul de muncă al acestor profesioniști este localizat în proporție de 80% în București, unde se află și majoritatea business-urilor importante din țară. Mobilitatea este limitată în contextul economic-social actual, însă în anumite industrii (ex. producție) relocarea este mai des întâlnită. În general, la nivel de top management, mai ales în companiile multinaționale, este mai des întâlnită relocarea străinilor pe poziții de top management în companiile din România, afirmă specialiștii Kapital HR.

Citeste si:
Executive search in Romania: Ce competente cauta specialistii in HR
Executive search in Romania:...

”Criză sanitară, evoluțiile economice recente și noile politici de promovare a egalității de șanse au dus la creșterea apetitului pentru recrutarea persoanelor de 45+. Domeniile în care ne așteptăm să crească recrutarea sunt cele cu responsabilitate privind sustenabilitatea și mediul înconjurător (așa numitele „green jobs”), rolurile legate de online și digital, BPO (Business Process Outsourcing), marketing, consultanță, domeniul juridic”, conchide Alina Conu.

Sursa foto: Pexels

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Raluca Juncu
Raluca este unul din reprezentanții entuziaști și curioși ai generației Millennials. A studiat Jurnalism la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării la Universitatea din București și a urmat un master în Comunicare și Resurse Umane, în cadrul aceleiași instituții. Timp de doi ani a fost redactor la revista Forbes România și colaborator în cadrul mai multor proiecte editoriale precum Top 500 companii , Top 30 cele mai influente femei, precum și...

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea Cariere »Setari Cookie-uri F