După un 2020 în care incertitudinea și necunoscutul au dominat, în 2021, aproape toți angajatorii s-au trezit peste noapte că din nou nu mai au de unde să recruteze oameni. Deficitul de personal s-a resimțit și în piața locală de transport și logistică, după cum ne-a transmis într-un interviu wall-street.ro, Marius Mardale, HR Director Gebruder Weiss România, companie care sigură soluții logistice și servicii de distribuție prin transport rutier, feroviar, aerian și maritim. Piața de spații de depozitare a cunoscut o evoluție ascendentă în 2020, semnificativ mai bună comparativ cu estimările la debutul crizei sanitare. Volumele mai mari au atras cu sine și o nevoie accelerată a numărului de candidați, într-o piață care se confruntă cu un deficit de personal, atât pentru activitatea din depozite, cât și pentru cea din birouri.

Wall-Street: Care au fost cele mai mari provocări pe care pandemia de COVID-19 le-a adus asupra forței de muncă din compania pe care o reprezentați?

Marius Mardale: Cele mai mari provocări pe care le avem încă de la startul pandemiei au fost legate de atragerea de forță de muncă nouă în companie, de retenția angajaților existenți și de lipsa de experiență profesională în industria în care activăm.

Mai mult decât atât, din cauza pandemiei am fost nevoiți să schimbăm regulile de a veni la locul de muncă, respectiv să adaptăm programul de lucru și să limităm numărul de angajați prezenți în birou în același timp. Interacțiunile între oameni au devenit mai rare, iar anxietățile provocate de izolare s-au făcut simțite și la locul de muncă în relațiile interumane. A fost un proces lung de adaptare la o situație necunoscută.

Pandemia a dictat într-un mod forțat un nou fel de a aborda un program de lucru ceea ce a schimbat nivelul așteptărilor candidaților în procesele de recrutare și nu numai.

Marius Mardale, HR Director Gebruder Weiss România

Wall-Street: Care au fost principalele schimbări apărute în munca oamenilor diviziei din România?

Marius Mardale: Având în vedere specificul activității, trebuie să ne raportăm, pe de-o parte, la personalul din depozit, schimbările și provocarea constând în reducerea turelor astfel încât echipe diferite să nu se intersecteze și, în același timp, să nu afectăm fluxurile și procesele de lucru. Un pas important a fost și obișnuirea colegilor cu noile reguli de igienă (purtarea măștii, păstrarea distanțării sociale).

Pe de altă parte, ne raportăm la personalul ce își desfășoară activitatea la birou. În acest caz, schimbarea a constat în implementarea unui program de lucru hibrid, cu o prezența la birou de maximum 50%, fără că membri din echipe diferite să se intersecteze. Coordonarea echipelor a devenit dificilă din prisma faptului că interacțiunile aveau loc preponderent în mediu online.

Dacă la început a fost destul de dificil că oamenii să se adapteze la un program nou, în condiții total diferite din punct de vedere relații, acum aș putea spune că există o „normalitate” pe care ne-am însușit-o cu toții.

Flexibilitate în alegerea programului de lucru pentru angajații de la Gebruder Weiss România

Wall-Street: În privința angajaților care lucrează de la birou, pentru ce stil de lucru veți opta până la finalul acestui an (sistem de lucru hibrid, telemunca, munca la birou)? Care credeți că este cel mai potrivit pentru compania pe care o reprezentați?

Marius Mardale: Am oferit angajaților flexibilitate în ceea ce privește programul de lucru încă dinainte de pandemie. Vom oferi în continuare fiecărui departament libertatea să-și creeze propriul program astfel încât să fie respectate regulile aferente pandemiei precum și asigurarea continuității afacerii. Consider că un program hibrid este un program suficient de bun pentru nevoile noastre de la acest moment și în aceste condiții de pandemie.

Wall-Street: Care sunt principalele beneficii extrasalariale pe care angajații de la Gebruder Weiss le primesc? Care sunt cele mai apreciate?

Marius Mardale: În pachetul extins de beneficii extra-salariale se regăsesc: abonament medical privat, abonament la biblioteca cu livrarea cărților la birou, reduceri la săli de sport, tarife preferențiale pentru anumite tipuri de asigurări, comisioane și dobânzi bancare preferențiale, asigurarea transportului având în vedere poziționarea filialelor noastre (spre exemplu de proximitatea autostrăzii), dar și campanii punctuale de beneficii.

Lipsa de personal se resimte și la Gebruder Weiss România

Wall-Street: Cum reușiți să atrageți și să păstrați în cadrul companiei tinerele talente? Cum a evoluat fluctuația de personal în aceste ultime șase luni?

Marius Mardale: Ca de obicei, în industria de transport și logistică se înregistrează o fluctuație sezonieră, anuală în categoria personalului care își desfășoară activitatea în depozite, dar putem spune că în categoria angajaților care-și desfășoară activitatea în birou ne-am confruntat cu o lipsă de personal calificat în piață. Recrutăm destul de mult atât pentru depozite, cât și pentru birouri (în acest moment avem 6 poziții deschise pentru birouri și 23 pentru depozite) și ne dorim să găsim oameni pregătiți și dornici să se dezvolte în cadrul companiei.

Investim destul de mult în pregătirea angajaților prin programe de training, dezvoltare și coaching. De altfel, tocmai am încheiat în luna mai anul curent un proiect pe fonduri europene care a durat 18 luni și în care au intrat peste 200 de angajați.

Citeste si:

    Proiectul a vizat 3 linii de dezvoltare, respectiv aria de îmbunătățire procese, competențe sociale și civice și competențe tehnice (atât la nivel de birouri, cât și la nivel de depozite-certificări pentru stivuitoriști, manageri de transport etc).

    Tinerele talente sunt atrase în cadrul companiei noastre prin pachetul salarial competitiv, oferta generoasă la nivel de dezvoltare personală și profesională, condiții de muncă foarte bune și pachete de beneficii diversificate. În ciuda fluctuației de personal, suntem mândri că avem colegi care sunt în companie de peste 10-15 ani și reprezintă un procent semnificativ. De asemenea, sunt și colegi care au plecat la un moment dat și au ales să se întoarcă.

    Wall-Street: Cu câți angajați ați încheiat anul 2020?

    Marius Mardale: La finalul anului 2020, echipa din România era formată din aproximativ 700 de angajați.

    Citeste si:

      Wall-Street: Există studii care indică faptul că tinerii din România au intrat mai repede în câmpul muncii, în contextul crizei sanitare. În acest sens, a existat mai mult interes în ceea ce privește angajările și în compania pe care o reprezentanți? Au fost mai multe aplicări la joburile disponibile, comparativ cu 2019, anul anterior pandemiei?

      Marius Mardale: Da, am avut un flux destul de mare de candidați interesați să lucreze cu noi, în 2020, dar nu neapărat potriviți cu nevoile noastre punctuale.

      Wall-Street: Care este vârsta medie a angajaților din companie?

      Marius Mardale: 30-35 ani.

      Posturi vacante la Gebruder Weiss România

      Wall-Street: Pe ce poziții mai angajați în acest moment?

      Marius Mardale: Angajăm atât în departamentele de transport rutier, aerian și maritim, precum și în logistică. Pozițiile deschise sunt diverse, cum ar fi: agent transport domestic, reprezentant soluții logistice, manager adjunct depozit, manager îmbunătățire procese, operator date, stivuitoriști, manipulanți.

      Wall-Street: Care sunt pozițiile pentru care întâmpinați cele mai mari dificultăți în identificarea și recrutarea de personal specializat? Pentru ce poziții din companie e necesar să alocați mai mult timp în găsirea de noi candidați și de ce?

      Marius Mardale: Pentru pozițiile cu un grad înalt de specializare cum ar fi manager îmbunătățire procese de exemplu, agent transport maritim și/sau aerian.

      Wall-Street: Ce ar trebui sa facă managerii si departamentele de HR pentru a-i pregăti mai mult pe angajați? Ar trebui să existe mai multe traininguri interne, mai multe procese de upskilling?

      Marius Mardale: În primul rând, fiecare manager ar trebui să conștientizeze că este de datoria lui să reușească să aibă atât o relație de succes „unu la unu” cu fiecare membru al echipei sale, cât și cu echipa ca grup.

      Managerii și HR-ul ar trebui să privească mai mult la dinamica grupurilor din cadrul organizațiilor, ca să înțeleagă cum să poată lucra cu grupurile lor. Sigur că este un proces de durată, cu multe rezistente, care ar trebui să fie asumat pe verticală, dar la final rezultatele (oameni conștienți de sine și de emoțiile lor, maturi, capabili să primească și să ofere un feedback, capabili să-și asume responabillități) sunt minunate.

      Proiect din bani europeni pentru formarea angajaților

      Wall-Street: Ce investiții aveți în plan să alocați către zona de resurse umane, în acest an?

      Marius Mardale: Proiectul “Performanță și Inovare prin Formarea Profesională a Angajaților” a fost finalizat în luna mai 2021, fiind implementat prin atragerea de fonduri europene. Valoarea totală a proiectului a fost de 1.957.106,87 lei din care 1.832.472,05 lei valoarea eligibilă și 916.233,89 lei finanțare nerambursabilă din Fondul Social European. Vom investi în continuare în dezvoltarea echipelor în funcție de nevoile identificate intern și bineînțeles în piață.

      Sursa foto: Shutterstock

      Abonează-te pe

      Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

      Despre autor
      Raluca Juncu
      Raluca este unul din reprezentanții entuziaști și curioși ai generației Millennials. A studiat Jurnalism la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării la Universitatea din București și a urmat un master în Comunicare și Resurse Umane, în cadrul aceleiași instituții. Timp de doi ani a fost redactor la revista Forbes România și colaborator în cadrul mai multor proiecte editoriale precum Top 500 companii , Top 30 cele mai influente femei, precum și...

      Te-ar putea interesa și:



      Mai multe articole din secțiunea Cariere »



      Setari Cookie-uri