Orice angajat din România are dreptul, conform Codului Muncii să își concediu, fie că vorbim de concediu de odihnă sau de concediu fără plată. Acesta din urmă reprezintă o alternativă la concediu de odihnă, la care optează mulți angajați care nu vor să-și piardă din zilele libere. Iată cum este reglementate prin lege concediul fără plată, în ce condiții poate fi acordat și care sunt, în esență, avantajele și dezavantajele acestuia.

Concediu fără plată – cum este reglementat prin Codul Muncii

Concediu fără plată reprezintă o variantă la care românii apelează atunci când se confruntă cu anumite problemele în plan personal, dar care nu vor să-și piardă din zilele libere cuvenite care urmare a concediului de odihnă. Așadar, după cum îi spune și numele, concediul fără plată reprezintă perioada în care un angajat decide să-și ia zile libere fără pentru care nu va fi plătit de angajator, așa cum se întâmplă la zilele libere din concediul de odihnă sau din concediul medical.

Sursa foto: Shutterstock

În România se poate lua, în principal, concediu fără plată pentru rezolvarea unor probleme personale sau pentru studii (formare profesională), însă există și excepții.

Foarte important de știut pentru angajați este că zilele de concediu fără plată presupun o suspendare a contractului individual de muncă în respectiva perioadă, deci asta ar fi din start un dezavantaj, dar unul pe termen lung. Acesta este și motivul pentru care perioada de concediu fără plată nu se poate pune ca vechime în muncă, aici singura excepție fiind concediul fără plată luat în scopul unei formări profesionale.

Totodată, o prevedere importantă inclusă în Codul Muncii, arată că „refuzul nejustificat al angajatorului de a acorda salariatului concediu fără plată”, este „abuziv”.

Citește și: Compania din România care oferă concediu anual de odihnă, nelimitat. Zilele libere sunt plătite

Concediu fără plată – cum este stabilită durata acestuia

Art. 153 din Codul Muncii arată că „pentru rezolvarea unor situaţii personale salariaţii au dreptul la concedii fără plată”. Tot actul normativ indică faptul că durata concediului fără plată „se stabileşte prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern”. Cu alte cuvinte, în sectorul privat, este stabilit de comun acord între angajator și angajat și nu este limitat la o anumită perioadă de timp, cum este cea stabilită pentru angajații care lucrează la stat.

De asemenea, în ceea ce privește durata concediului fără plată, angajatul trebuie să știe că deși acesta poate sta, teoretic, oricât în concediul fără plată (cu excepțiile de rigoare impuse angajaților de la stat), este important de avut în vedere faptul că după trei luni, salariatul nu va mai beneficia de asigurare în sistemul public de asigurări de sănătate.

Concediu fără plată pentru angajații de la stat și pentru alte categorii de salariați

Concediul fără plată mai este reglementat și prin Hotărârea 250/1992, care include anumite prevederi pentru angajații care lucrează în aparatul de stat, în special în privința duratei și a motivelor care stau la baza deciziei de eliberare a concediului fără plată.

Concret, angajații din administrația publică, „din regiile autonome cu specific deosebit și din unitățile bugetare au dreptul la concedii fără plată, a căror durata însumată nu poate depăși 90 de zile lucrătoare anual, pentru rezolvarea următoarelor situații personale:

  1. susținerea examenului de Bacalaureat, a examenului de admitere în instituțiile de învățământ superior, curs seral sau fără frecvență, a examenelor de an universitar, cât și a examenului de diplomă, pentru salariații care urmează o formă de învățământ superior, curs seral sau fără frecvență;
  2. susținerea examenului de admitere la doctorat, a examenelor de doctorat sau a tezei de doctorat, în cazul salariațilorangajaților care nu beneficiază de burse de doctorat;
  3. prezentare la concurs în vederea ocupării unui post în altă unitate”.

Tot Hotărârea 250/1992 mai indică faptul că angajații din aparatul de stat își pot lua concediu fără plată, mai mare de 90 de zile, în următoarele situații:

  • îngrijirea copilului bolnav în vârstă de peste 3 ani, în perioada indicată în certificatul medical; în acest drept beneficiază atât mama salariată, cât și tatăl salariat, dacă mama copilului nu beneficiază, pentru aceleași motive, de concediu fără plată;
  • tratamentul medical efectuat în străinătate pe durata recomandată de medic, dacă cel în cauză nu are dreptul, potrivit legii, la indemnizația pentru incapacitate temporară de muncă, precum și pentru însoțirea soțului sau, după caz, a soției ori a unei rude apropiate - copil, frate, soră, părinte, pe timpul cât aceștia se află la tratament în străinătate - , în ambele situații cu avizul obligatoriu al Ministerului Sănătății.

Cum se solicită concediul fără plată pentru formare profesională

Concediul fără plată din România este luat în principal pentru rezolvarea unor probleme personale sau pentru studii (formare profesională). Ca sa beneficiezi de zile de concediu fără plată trebuie să înaintezi o cerere către angajator, cerere care trebuie trimisă cu o lună înainte de efectuarea acestuia, dacă ne referim la concediul fără plată luat pentru formare profesională. În acest ultim caz, cererea trebuie să conțină informații despre data de începere a stagiului de formare, durata, domeniul, dar și denumirea instituției care susține cursul respectiv.

Concediile fără plată pentru formare profesională se acordă la solicitarea salariatului, pe perioada formării profesionale pe care salariatul o urmează din inițiativa sa. Angajatorul poate respinge solicitarea salariatului numai dacă absența salariatului ar prejudicia grav desfășurarea activității.

Art. 155, Codul Muncii

Concediu fără plată - model cerere

Poți descărca de AICI un model de cerere concediu fără plată în varianta PDF sau word

Cum se solicită concediul fără plată pentru rezolvarea unor probleme personale

Pentru a solicita zile de concediu fără plată acordate pentru probleme personale, nu ai nevoie să trimiți cererea într-un număr fix de zile, însă recomandat ar fi să trimiți din timp. În respectiva cerere trebuie să treci datele personale, dar și durata concediului fără plată și motivul/motivele care să justifice cererea. Adițional, managerul te poate ruga să depui și anumite acte care să întărească motivul invocat de tine.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Raluca Juncu
Raluca este unul din reprezentanții entuziaști și curioși ai generației Millennials. A studiat Jurnalism la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării la Universitatea din București și a urmat un master în Comunicare și Resurse Umane, în cadrul aceleiași instituții. Timp de doi ani a fost redactor la revista Forbes România și colaborator în cadrul mai multor proiecte editoriale precum Top 500 companii , Top 30 cele mai influente femei, precum și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri