Pandemie, război, inflație, schimbări climatice. Ne întrebăm, oare, ce ar putea să mai vină? Ce știm cert este că nu e deloc ușor să conduci oamenii în astfel de vremuri, indiferent că gestionezi o echipă de sute de angajați dintr-o multinațională sau o mână de oameni dintr-un start-up. Sfaturile pentru lideri nu pot merge decât în direcția adaptării continue, printr-o reevaluare a vechilor tipare de business și comportamente care au asigurat succesul până acum, spune Sorin Roibu, Managing Partner Arthur Hunt România, companie care furnizează soluții de HR. Iată ce sfaturi le oferă liderilor pentru a traversa mai ușor a doua jumătate a acestui an.

5 sfaturi utile pentru lideri. Ce te face un lider mai bun în 2023

  1. Identifică-ți convingerile, s-ar putea să te limiteze
  2. Fii deschis și ieși în mod real din zona de confort
  3. Oferă și primește feedback pe acțiune, nu pe rezultat
  4. Asigură-te că mediul de lucru e pozitiv pentru a lărgi orizonturile și gândirea creativă
  5. Când ai victorii de etapă, nu uita să le fructifici până la obiectivul mai îndepărtat

În contextul creșterii dobânzilor, instabilității financiare, tensiunilor geopolitice și riscurilor unei noi recesiuni, directorii executivi din Europa sunt semnificativ mai puțin încrezători în performanța companiilor, în 2023, în comparație cu liderii executivi din alte regiuni ale lumii, arată datele unui raport al Boston Consulting Group (BCG).

Managerii sau liderii care au ars niște etape și au fost promovați „înainte de termen”, ca urmare a unei dezvoltări abrupte de business, coroborate cu o lipsă acută de talente, stângăciile sau lipsa de experiență a acestora, au adăugat stres și automat o îngustare a perspectivelor, a capacității de a găsi soluții, iar asta duce la o apetență mai scăzută a celor din eșalonul doi în a-și asuma roluri de management, pentru că modelele din proximitate nu arată promițător.

Sorin Roibu, Managing Partner Arthur Hunt România (foto)

Sorin Roibu, Arthur Hunt, 5 sfaturi pentru lideri

Pe de altă parte, liderii mai experimentați din piață, care au crescut în „cultura puterii” și a „dreptului de semnătură”, întâmpină greutăți în a se adapta la un context în care viața personală și starea de bine devin mai importante pentru generațiile mai tinere pe care le coordonează, adaugă Sorin Roibu. Specialistul reamintește cât de important este ca liderii care se află în această situație să recurgă la o reevaluare a propriilor convingeri pentru a elimina din perspectiva lor anumite limitări care i-ar putea transforma în lideri slab pregătiți și lipsiți de empatie.

Motivația intrinsecă a oamenilor pleacă mereu de la nevoi de bază: autonomie, competență, relaționare, și doar complementar intervine motivația extrinsecă (salarii, beneficii). Liderii care caută puterea pentru că așa a fost tiparul de succes până acum, au nevoie de o schimbare de mentalitate și aici ar putea învăța din antreprenoriat, reușitele și nereușitele acestuia”,

La nivel de trenduri în leadership, preocuparea pentru cultura organizațională constructivă, flexibilitatea față de problemele de natură umană, echilibrul și responsabilitatea față de mediu, sunt tendințe globale, dar care în țara noastră au un oarecare decalaj.

„Problema în România este la nivel societal prin discrepanța majoră între mediul politic, sistemul de funcționare și exercitare a puterii, lipsa crasă de viziune și mediul economic care aduce de fapt valoare în acest moment”, explică specialistul de la Arthur Hunt România.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Raluca Juncu
Raluca este unul din reprezentanții entuziaști și curioși ai generației Millennials. A studiat Jurnalism la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării la Universitatea din București și a urmat un master în Comunicare și Resurse Umane, în cadrul aceleiași instituții. Timp de doi ani a fost redactor la revista Forbes România și colaborator în cadrul mai multor proiecte editoriale precum Top 500 companii , Top 30 cele mai influente femei, precum și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri