Este mai mult decât cert că toți angajații au nevoie de o pauză din când în când, indiferent de natura muncii lor. Însă deși toată lumea visează la acel concediu sabatic sau măcar la câteva luni de pauză la nivel profesional, în practică sunt mai multe obstacole. Așa cum ai ghicit, probabil, banii (sau mai bine zis lipsa lor) sunt principala problemă. Însă, cu toate acestea, sunt și soluții.

Zilele libere nu îți ajung parcă niciodată, chiar și atunci când îți iei două săptămâni de concediu, în care nu speri nimic altceva decât să te detașezi de muncă și de viața de zi cu zi. Ei bine, există și posibilitatea de a-ți lua un an sabatic sau câteva luni de pauză, adică un mini-concediu sabatic, în care să nu mai muncești deloc.

În România, deși ideea de a-ți lua un an sabatic sau un concediu sabatic nu este la fel de răspândită ca peste Ocean, sunt mulți români care, mai ales după pandemie, au optat pentru pauze mai lungi în carieră. Anul sabatic reprezintă o perioadă mai mare de timp liber pe care un angajat și-o poate lua, cuprinsă între 3-4 luni sau un an. În România, anul sabatic (sau concediu sabatic, după cum este numit în legislație) este reglementat în Codul Muncii, la capitolul 3, articolul 153, [concediul fără plată].

Problema este, însă, că acest concediu fără plată îi sperie pe mulți și îi opresc din a visa la o pauză binemeritată în carieră, mai ales dacă acesta vine după burnout-uri succesive și deseori ca la o ultimă soluție avută în vedere pentru a nu renunța la respectivul loc de muncă.

Cum te descurci cu banii în concediul sabatic, dacă vrei să călătorești. Idei practice

Lipsa banilor este un obstacol comun pentru oamenii care se gândesc la o pauză în carieră, dar există modalități creative pentru a face asta. Vacanțele lungi nu sunt doar pentru oameni bogați sau pentru copiii lor, sunt destinate și celor care nu s-au născut în brațe cu o avere. Dacă alegi să pleci din țară, îți poți închiria apartamentul sau casa în care locuiești pentru a avea un venit pasiv din asta, pe lângă, desigur, niște economii pe care le-ai pus deoparte. Mai mult, în afara României se găsesc mai multe soluții decât crezi.

De pildă, în străinătate este foarte popular conceptul de house sitting, adică ideea de a locui într-o casă de care să ai grijă (curățenie, spălat, udat flori) cât timp proprietarul este plecat în vacanță. Toată ideea este că în această perioadă nu vei plăti chirie, așa că poți economisi semnificativ. Există site-uri precum HomeExchange, Homelink și Holiday Swap care pune în legătură proprietarii de locuințe și călătorii care sunt interesați să practice acest lucru, potrivit euronews.com.

Iată și câteva exemple de oameni care și-au luat concedii sabatice fără să își distrugă carierele.

Ashley Graham a luat o pauză de la munca ei la o organizație non-profit din Washington, D.C. și a planificat o excursie prin sud. Ea a vizitat prieteni de-a lungul drumului care i-au putea oferi un loc liber unde să stea fără să plătească.

„A fost o modalitate foarte bună de a mă conecta cu viața mea anterioară”, spune Graham, care s-a mutat ulterior în New Orleans după ce s-a îndrăgostit de oraș în timpul „turneului” ei sabatic.

Există și situații când mini-sabatica devine un mod de viață în sine, cum este și cazul cuplului format din Eric Rewitzer și Annie Galvin. Cei doi au pus doi angajați la conducerea galeriei lor de artă din San Francisco, SUA, pentru a petrece vara în Franța și Irlanda.

„A fost terifiant, dar a fost un exercițiu uriaș de încredere”, spune Rewitzer, care se descrie ca fiind un om care muncește foarte mult, dar și ca unul care este „obsedat de control”. Când s-au întors la San Francisco, Rewitzer și-a văzut orașul natal cu alți ochi. Simțea că viața lui era dezechilibrată, că are parte de prea multă muncă și prea puțin timp în natură. Această schimbare de perspectivă i-a determinat pe cei doi să cumpere ceea ce credeau că ar fi o casă de vacanță în munții Sierra Nevada. Însă respectiva locuință s-a transformat în casa lor „cu normă întreagă”, mai ales după ce și-au închis galeria în timpul pandemiei. Acum se gândesc să cumpere din nou un spațiu de studio în San Francisco, unde sunt dispuși să riște din nou.

De ce apelează angajații la opțiunea de a-și lua un an sabatic sau la mini-concedii sabatice?

Mai multe companii oferă pauze ca o modalitate ieftină de a aborda și de a rezolva problema epuizării angajaților, spune Kira Schrabram, profesor asistent de management și organizare la Universitatea din Washington. Ea se numără printre liderii Proiectului „Sabbatical”, care își propune să creeze „o relație mai umană cu munca” prin încurajarea concediilor prelungite.

„Companiile încep să realizeze că epuizarea este o problemă pentru angajați”, spune ea.

Totuși, adaugă ea, modul în care americanii privesc concediul sabatic este complet diferit față cel al europenilor, care tind să pună mai mult preț pe timpul de vacanță și odihnă.

„Când consiliez femei din SUA care doresc să ia un an sabatic, principalul lucru pe care îl caută pentru prima dată este acceptarea”, spune Roshida Dowe, un consilier în carieră care s-a mutat în Mexico City ca parte a reinventării ei, după ce a fost concediată de la vechiul loc de muncă.

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri