Piaţa muncii a trecut prin multe schimbări semnificative în ultimii ani, iar angajații au așteptări diferite în ceea ce priveşte mediul de lucru și beneficiile oferite de compania pentru care lucrează faţă de acum cinci ani, de exemplu.

Pentru a atrage și menține talentele şi angajaţii valoroși, managerii trebuie să fie conștienți de aceste așteptări și să se adapteze în consecință. Pentru a avea o perspectivă mai clară, iată topul celor mai importante patru beneficii pe care angajații moderni le caută la un loc de muncă și ce poţi face ca manager în acest sens.

1. Flexibilitatea modului de lucru și adoptarea sistemului hibrid

Angajații moderni valorizează flexibilitatea în ceea ce privește modul de lucru și încep să pună din ce în ce mai mult accentul pe echilibrul între viața personală și profesională. Acest lucru include posibilitatea de a lucra de la distanță, de a alege orele de lucru și de a beneficia de un program mai flexibil. Peste patru din 10 români consideră că un sistem hibrid, cu 3-4 zile pe săptămână de muncă de la birou, va domina anul 2023, iar mai mult de un sfert mizează pe sistemul cu 1-2 zile pe săptămână la birou, arată un sondaj inițiat de Genesis Property, compania fondată de antreprenorul Liviu Tudor. Aşadar, adoptarea unui sistem hibrid, care combină lucrul de la birou și de acasă, poate fi o soluție eficientă pentru a satisface această nevoie a angajaţilor.

Ca manager, poți implementa politici de lucru flexibile, oferind subalternilor posibilitatea de a-și organiza programul și de a lucra de la distanță, atunci când este posibil. Comunicarea și colaborarea eficientă prin intermediul tehnologiei moderne sunt, de asemenea, chei pentru a asigura succesul acestui sistem.

2. Oportunități noi pentru interacțiuni în echipă

Angajații moderni apreciază oportunitățile de interacțiune în echipă și de colaborare. Aceștia doresc să fie parte a unei comunități de lucru unde se simt conectați și implicați. Potrivit unui studiu de specialitate, pentru peste 59% dintre angajați, relațiile cu colegii sunt cel mai important element de conexiune cu jobul în afara salariului. De asemenea, peste 64% dintre angajați consideră că interacțiunea directă cu colegii este principalul beneficiu al mersului la birou. Aşadar, ca manager este important să promovezi colaborarea prin organizarea de ședințe de echipă, proiecte de grup și evenimente sociale.

Utilizarea platformelor de comunicare și colaborare online facilitează interacțiunea și schimbul de idei între membrii echipei, chiar şi atunci când se adoptă un sistem hibrid. Asigură-te că există o cultură deschisă în echipă, unde fiecare membru se simte valorizat și încurajat să participe activ.

3. Spații de lucru moderne

Mediul de lucru fizic joacă, de asemenea, un rol important în satisfacția angajaților moderni. Aceștia caută spații de lucru moderne, care să fie confortabile, funcționale și chiar inspiraționale. Investeşte în designul și amenajarea birourilor, pentru a crea un mediu plăcut și stimulant pentru toţi angajații.

Asigură-te că există zone de relaxare şi spații de lucru deschise, dar şi birouri individuale cu facilități moderne, pentru a răspunde astfel unei game variate de cerinţe. Ca manager, este important să încurajezi comunicarea și colaborarea prin crearea de zone de întâlnire și spații de lucru care să faciliteze brainstormingul și schimbul de idei.

4. Oportunități de dezvoltare profesională

Angajații moderni sunt interesați de dezvoltarea profesională continuă și de oportunitățile de evoluţie în carieră. Oferă-le angajaților acces la programe de formare și training, workshop-uri și conferințe relevante pentru domeniul lor de activitate.

De asemenea, poţi implementa planuri de dezvoltare individuală, în care să identifici obiectivele și interesele fiecărui angajat și să le oferi sprijin pentru a le atinge. Este important, ca manager, să ştii să promovezi o cultură a dezvoltării și să te asiguri că există oportunități de avansare în cadrul companiei tale.

Aşadar, pentru a atrage și reține angajați de top, managerii trebuie să înțeleagă și să răspundă la așteptările acestora, care s-au schimbat în ultimii ani. Flexibilitatea modului de lucru, adoptarea sistemului hibrid, oportunitățile de interacțiune în echipă, spațiile de lucru moderne și oportunitățile de dezvoltare profesională sunt patru beneficii cheie pe care angajații moderni le caută la un loc de muncă. Astfel, poți construi o echipă angajată, motivată și productivă.

Sursa foto: Pexels.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri