Previziunea neta de angajare masoara diferenta dintre procentul angajatorilor care estimeaza o crestere a volumului angajarilor si procentul angajatorilor care intentioneaza sa reduca volumul angajarilor.

La polul opus se situeaza tari precum Norvegia, cu o preziune neta de angajare de 15%, sau Polonia (+9%).

Romania inregistreaza cel mai abrupt declin privind angajarile, in scadere cu 33% fata de primele trei luni ale anului trecut.

“Rezultatele anuntate de studiul Manpower indica o continuare a contractiei pietei fortei de munca, atat la nivel national, cat si la nivel mondial. In timp ce in primele patru trimestre de la lansarea studiului in tara noastra s-au inregistrat consecutiv valori solide si in crestere ale previziunii, situatia pentru ultimele doua trimestre analizate este mai putin optimista”, spune Camelia Stanculescu, director general al Manpower Romania, reprezentanta locala a Manpower.

La nivel national, din ce in ce mai putini romani isi vor gasi o slujba, in conditiile in care angajatorii din sapte sectoare de activitate din cele 10 analizate anunta previziuni negative privind intentiile de angajare pentru trimestrul urmator. Astfel, aproape doua treimi dintre angajatori (64%) isi mentin constant numarul personalului, in timp ce 14% dintre acestia estimeaza ca vor creste volumul angajarilor in trimestrul al treilea. Totodata, analiza citata arata ca 21% dintre angajatori previzioneaza o scadere a activitatii de angajare.

In Romania, cele mai optimiste estimari apartin angajatorilor din vestul tarii, unde previziunea s-a imbunatatit cu 25% comparativ cu trimestrul anterior, pastrand totusi o valoare negativa de -2%. Cel mai mare declin raportat fata de aceeasi perioada a anului trecut este anuntat de catre angajatorii din regiunea nord-vest, unde previziunea de angajare a inregistrat o scadere de 39%.

Doar angajatorii din constructii, finante, hoteluri si restaurante au declarat ca sunt dispusi sa angajeze personal in iulie-septembrie 2009. Astfel, angajatorii din constructii raporteaza cea mai buna previziune de angajare (-3%), hoteluri si restaurante (-2%), in timp ce finantele, asigurarile, serviciile imobiliare si serviciile de afaceri se afla la egalitate, cu 1%.

La polul opus se situeaza angajatorii din sectorul energie electrica, gaze si apa a caror putere de angajare a scazut la un nivel de -30%.

Studiul Manpower se realizeaza trimestrial si masoara intentiile angajatorilor de crestere sau descrestere a numarului de angajati pe parcursul trimestrului urmator. Studiul se efectueaza in 33 de tari prin intervievarea a 700.000 de angajatori.