Romania va inregistra una dintre cele mai mici rate de angajare din Europa, in trimestrul al treilea, avand o previziune neta de angajare de -7%. Romania se situeaza aproape la acelasi nivel cu Irlanda si Grecia si sub nivelul Spaniei (-5%), Marii Britanii (-4%) si Italiei (-3%), arata studiul Perspectivele Angajarii de Forta de Munca, realizat de Manpower, cea mai mare companie de leasing de personal din lume.
Previziunea neta de angajare masoara diferenta dintre procentul angajatorilor care estimeaza o crestere a volumului angajarilor si procentul angajatorilor care intentioneaza sa reduca volumul angajarilor.

La polul opus se situeaza tari precum Norvegia, cu o preziune neta de angajare de 15%, sau Polonia (+9%).

Romania inregistreaza cel mai abrupt declin privind angajarile, in scadere cu 33% fata de primele trei luni ale anului trecut.

“Rezultatele anuntate de studiul Manpower indica o continuare a contractiei pietei fortei de munca, atat la nivel national, cat si la nivel mondial. In timp ce in primele patru trimestre de la lansarea studiului in tara noastra s-au inregistrat consecutiv valori solide si in crestere ale previziunii, situatia pentru ultimele doua trimestre analizate este mai putin optimista”, spune Camelia Stanculescu, director general al Manpower Romania, reprezentanta locala a Manpower.

La nivel national, din ce in ce mai putini romani isi vor gasi o slujba, in conditiile in care angajatorii din sapte sectoare de activitate din cele 10 analizate anunta previziuni negative privind intentiile de angajare pentru trimestrul urmator. Astfel, aproape doua treimi dintre angajatori (64%) isi mentin constant numarul personalului, in timp ce 14% dintre acestia estimeaza ca vor creste volumul angajarilor in trimestrul al treilea. Totodata, analiza citata arata ca 21% dintre angajatori previzioneaza o scadere a activitatii de angajare.

In Romania, cele mai optimiste estimari apartin angajatorilor din vestul tarii, unde previziunea s-a imbunatatit cu 25% comparativ cu trimestrul anterior, pastrand totusi o valoare negativa de -2%. Cel mai mare declin raportat fata de aceeasi perioada a anului trecut este anuntat de catre angajatorii din regiunea nord-vest, unde previziunea de angajare a inregistrat o scadere de 39%.

Doar angajatorii din constructii, finante, hoteluri si restaurante au declarat ca sunt dispusi sa angajeze personal in iulie-septembrie 2009. Astfel, angajatorii din constructii raporteaza cea mai buna previziune de angajare (-3%), hoteluri si restaurante (-2%), in timp ce finantele, asigurarile, serviciile imobiliare si serviciile de afaceri se afla la egalitate, cu 1%.

La polul opus se situeaza angajatorii din sectorul energie electrica, gaze si apa a caror putere de angajare a scazut la un nivel de -30%.

Studiul Manpower se realizeaza trimestrial si masoara intentiile angajatorilor de crestere sau descrestere a numarului de angajati pe parcursul trimestrului urmator. Studiul se efectueaza in 33 de tari prin intervievarea a 700.000 de angajatori.





Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri