GfK: Romanii au cumparat mai putine deodorante, sampoane si pasta de dinti in 2010

Cheltuielile in moneda nationala a gospodariilor din Romania pentru bunuri de larg consum au scazut cu 5% in 2010 comparativ cu anul precedent, arata datele GfK.

In prima jumatate a anului, declinul inregistrat a fost de 4%, pentru ca in a doua parte, odata cu inasprirea masurilor de austeritate, scaderea sa fie mai accentuata, de 6%.

“Incercand sa se adapteze contextului economic deloc favorabil, consumatorii au redus din volumul cosului de cumparaturi. In 2010 ei si-au facut cumparaturile mai rar si, in acelasi timp, au renuntat la produsele de rasfat”, declara Raluca Raschip (foto), consumer goods director GfK Romania.

Gospodariile si-au redus in principal cheltuielile cu produsele de ingrijire personala, in moneda nationala scaderea fiind de aproape 11%. Printre categoriile cu cele mai drastice reduceri in volum se numara deodorantele (-19%), samponul (-14%), dar si pasta de dinti si sapunul de toaleta (-12% fiecare).

La randul sau, segmentul bauturilor a urmat un trend descendent in 2010 (-6%), cu o contractie mai puternica in a doua jumatate a anului comparativ cu perioada similara a anului precedent (-9% fata de -3% in primele sase luni). Printre categoriile care au inregistrat scaderi in volum mai accentuate la nivelul intregului an se numara sucurile naturale, carbogazoase si berea, ca urmare in special a scaderii numarului de gospodarii consumatoare.

Comertul modern a atras anul trecut 45% din cheltuielile gospodariilor pentru produse de larg consum, in crestere cu doua puncte procentuale fata de 2009. Atat hipermarketurile, cat si discounterii au inregistrat evolutii pozitive, importanta fiecaruia dintre aceste formate crescand cu cate un punct procentual. Supermarketurile se afla pe un trend descendent (-8% in valoare fata de 2009), fiind cele mai afectate de scaderea frecventei de cumparare.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Companii »Setari Cookie-uri