Italia, Marea Britanie şi Germania au fost preferatele românilor pentru city break-uri şi vacanţe în 2023, preţurile biletelor de avion pentru destinaţiile din aceste ţări fiind situate între 84 şi 255 de euro, arată un studiu realizat de o platforma globală de turism.

Astfel, Italia, cu preţuri sub 100 euro la zborurile către Veneţia, Bologna şi Milano, şi Marea Britanie, cu zboruri către Londra pentru aproximativ 135 d euro au fost destinaţiile alese cel mai des de români pentru city break-uri în 2023. Aceleaşi ţări conduc topul şi în cazul vacanţelor mai lungi: Italia cu aceleaşi oraşe şi cu preţuri la biletele de avion sub 100 de euro/persoană, iar Marea Britanie cu Londra şi Birmingham la preţuri de 130 euro, respectiv 150 de euro pentru fiecare bilet de avion.

Anul trecut, 79% şi, respectiv, 63% dintre românii participanţi la un sondaj realizat în comun de GfK şi eSky.ro au optat pentru un city break sau o vacanţă mai lungă rezervate pe cont propriu.

Potrivit studiului, aproximativ 37% de turişti români au vizitat Italia în 2023 într-o călătorie scurtă, care a durat în medie între două şi patru zile. Deosebit de atractive s-au dovedit a fi Milano, Roma, Veneţia, Bologna şi Napoli. Cele mai ieftine bilete de avion, de aproximativ 84 de euro, respectiv 97 de euro/persoană, au fost pentru zborurile dus-întors către Veneţia şi Bologna. De cealaltă parte, preţuri de 140 de euro/persoană au fost plătite pentru zborurile dus-întors către Napoli. Cea mai scurtă perioadă pentru rezervările în avans a fost la zborurile către Napoli (35 de zile), iar cea mai lungă la cele pentru Roma (42 de zile).

Pe locul al doilea (19%) se află Regatul Unit, Londra fiind liderul incontestabil în ceea ce priveşte numărul de rezervări. Biletele de avion dus-întors au costat aproximativ 135 de euro/persoană, iar perioada medie de rezervare în avans a fost de 37 de zile.

Podiumul destinaţiilor pe care românii le-au ales cel mai frecvent pentru un city break este completat de Germania, a cărei pondere în clasament a fost de 17%. Românilor le-a plăcut să viziteze Munchen, Frankfurt pe Main, Dortmund, Berlin şi Memmingen. Aceştia au cheltuit în medie 225 de euro/persoană pentru rezervarea unui zbor dus-întors către Munchen. Spre Frankfurt pe Main, preţul a fost de aproximativ 255 de euro. Cele mai ieftine bilete de avion au fost pentru zborurile dus-întors către Memmingen, respectiv 110 euro. Perioada cea mai lungă de rezervare în avans a fost pentru zborurile către Berlin (43 de zile), în timp ce pentru a zbura în Dortmund, românii au achiziţionat bilete cu 27 de zile în avans.

Pe locul al patrulea s-au situat zborurile către Turcia (14%), în special către Istanbul. Călătoriile cu avionul către cel mai mare oraş din Turcia au fost rezervate de români cu 24 de zile înainte şi au costat în medie 190 de euro dus-întors. Clasamentul celor mai populare destinaţii pentru city break-uri în 2023 este completat de Franţa (13%), cu zborurile către Paris conducând detaşat. O astfel de excursie dus-întors de câteva zile i-a costat pe turiştii români în jur de 180 de euro/persoană. Rezervările au fost făcute de obicei cu 45 de zile înainte.

"Anul trecut, Italia, Marea Britanie şi Germania au fost printre cele mai populare destinaţii de vacanţă din Europa. City break-urile în aceste ţări au devenit o prezenţă constantă pe bucket list-ul românilor în ceea ce priveşte călătoriile, lucru evidenţiat şi de sondajele pe care le realizăm împreună cu GfK de mai mulţi ani. Acestea ne arată că turiştii români apreciază cât de accesibile sunt din punct de vedere geografic şi financiar astfel de escapade în străinătate, care în doar câteva zile ne pot oferi o multitudine de experienţe noi", susţine reprezentantei platformei de călătorii eSky.ro, Diana Hăprean.

Studiul complet realizat de GfK şi eSky.ro mai cuprinde un top 5 destinaţii alese pentru vacanţe extinse, călătorii a căror durată depăşeşte 5 zile, alături de preţurile biletelor de avion pentru călătoriile dus-întors către aceste destinaţii, dar şi perioadele de timp pentru rezervările făcute în avans. Acesta a fost întocmit pe baza tuturor rezervărilor de bilete de avion efectuate pe platforma de turism menţionată, pentru care plecarea a avut loc în perioada 1 ianuarie - 31 decembrie 2023. Preţurile prezentate în euro reprezintă valoarea medie a călătoriei pentru un utilizator, luând în considerare costul unui zbor dus-întors.

eSky Group este deţinătorul platformei globale de turism, precum şi lider în Europa Centrală şi de Est şi un jucător cheie pe pieţele din America de Sud. În prezent, eSky oferă servicii în peste 50 de ţări.

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri