"Conform anuntului facut la data de 5 iulie 2010, EX-1 (Voivozi), EX-5 (Adea) si EX-6 (Curtici) au revenit consortiului format din MOL si Expert Petroleum, in urma celei de-a 10-a runde de acordare a licentelor. MOL este operatorul proiectelor, cu o cota de participare de 70% in perimetrele respective, iar Expert Petroleum detine restul de 30%", se precizeaza intr-un comunicat de presa emis de compania ungara.

Acordurile urmeaza sa intre in vigoare dupa obtinerea aprobarii din partea Guvernului.

Cele trei perimetre au, in total, o suprafata de 3.434 kilometri patrati si se afla in Bazinul Panonic, in apropierea granitei cu Ungaria.

Perioada de explorare este impartita intr-un interval de 3 ani si o faza optionala de 3 ani, potrivit comunicatului. Oficialii MOL sustin ca pe langa un potential bun de petrol si gaze, in unele perimetre exista si resurse neconventionale.

Citeste si:

"Grupul MOL are planuri de investitii pe termen lung in Romania. Derularea proiectelor de upstream (in amonte - n. red.) in Romania este in deplina concordanta cu procesul de dezvoltare a retelei noastre de benzinarii si a facilitatilor logistice", a declarat Szabolcs Ferencz (foto), CEO al MOL Romania.

Principalele companii care distribuie carburanti sunt OMV Petrom (parte a grupului austriac de petrol si gaze OMV), Rompetrol (din grupul kazah KazMunaiGaz), Lukoil Romania (subsidiata a grupului rus Lukoil) si MOL (Ungaria).

MOL opereaza in Romania o retea de 126 de benzinarii. Grupul cu sediul in Budapesta are peste 1.600 de benzinarii in Europa.