In cazul in care datele Institutului National de Statistica privind evolutia economiei pentru primul trimestru vor anunta iesirea tehnica din recesiune a Romaniei, acest lucru va fi un semnal important pentru investitori, crede Alexandra Gatej, noul presedinte al Camerei de Comert Americane in Romania (AmCham Romania).
Iesirea tehnica din recesiune a Romaniei va reprezenta un lucru important, nu pentru nivelul de trai imediat, nici pentru titlurile din presa locala, ci pentru semnalul dat investitorilor. “Se vor reseta asteptarile si oportunitatile care apar in mintea investitorilor cu privire la Romania”, a declarat pentru wall-street.ro Alexandra Gatej (foto).

Pe de alta parte, aceasta considera ca trebuie sa fim cu totii constienti, atat ca indivizi, cat si ca actori ai peisajului economic, de faptul ca aceasta crestere economica trebuie sa fie sustenabila si de o anumita dimensiune. “Cu 0,1% sau 0,3% trebuie sa fim constienti ca nu vom simti in buzunarele noastre o crestere a nivelului de trai”, adauga presedintele AmCham.

In schimb, Alexandra Gatej si-a aratat optimismul fata de cresterea in acest an a nivelului de consum, luand in considerare si vanzarile inregistrate cu ocazia sarbatorilor de Paste, superioare fata de 2010 si 2009.

“Acest lucru inseamna ca disponibilitatea de consum a populatiei este una pozitiva. Creditarea la nivelul populatiei nu s-a reluat, lumea este inca prudenta si imi pare bine ca oamenii se gandesc mai degraba sa economiseasca in loc sa cheltuiasca. Noi nu eram obisnuiti cu acest sistem”, spune Gatej.

Aceasta se asteapta la o reluare a consumului in acest an, intrucat este nevoie de "o succesiune de vesti pozitive”. “Reluarea cresterii economice, chiar firave, recastigarea increderii investitorilor, stabilitatea cadrului fiscal, oportunitatile create datorita privatizarilor sau listarilor sau in orice caz consecintelor restructurarilor din sectorul energetic si al companiilor de stat, cresterea importantei Bursei de Valori – tot acest mecanism va genera si o crestere a consumului”, afirma Alexandra Gatej.

In privinta informatiilor potrivit carora una dintre propunerile continute in noua scrisoare de intentie convenita de FMI si Guvern aduce in discutie implementarea unui management privat in companiile de stat, presedintele AmCham sustine ca subiectul este pozitionat intr-un mod gresit intrucat “s-a sarit la executie, la niste concluzii, fara a se fi trecut prin procesul initial”.

“Inainte de a se trece la orice fel de proces, statul roman trebuie sa raspunda la intrebarea daca vrea sa controleze sau sa administreze. Sunt surprinsa sa observ ca toata lumea vorbeste deja despre niste indivizi care sa conduca niste companii. Daca ne uitam la varietatea de solutii aplicate in Europa si in lume pe acest subiect, vom vedea ca sunt mai multe feluri de a conduce companii de stat. Problema nu este legata de omul pe care il aduci sa conduca compania, ci despre ce vrei sa faci cu acele companii, care este viziunea”, argumenteaza Gatej.

Modernizarea sistemului fiscal din Romania este una dintre cele trei prioritati ale noii conduceri a AmCham pentru mandatul 2011-2012, alaturi de sectorul energetic si legislatia in domeniul Parteneriatului Public Privat (PPP). Toate aceste propuneri ar duce, in opinia reprezentantilor AmCham, la cresterea competitivitatii Romaniei, cu efecte asupra investitiilor straine si a imaginii tarii si implicit a ratingului.

AmCham Romania reprezinta peste 300 de membri - companii americane, internationale si locale, cu investitii totale de peste 10 miliarde dolari si aproximativ 200.000 de locuri de munca create.

Institutul National de Statistica prezinta astazi evolutia Produsului Intern Brut in primul trimestru din acest an. La ora 10 wall-street.ro va publica cea mai importanta statistica din acest an: daca economia romaneasca a iesit din recesiune.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri