Ministrul culturii si cultelor va transforma Regia Autonoma de Distributie si Exploatare a Filmelor RomÔniaFilm (RADEF) intr-o societate comerciala pe care o va privatiza ţn ţntregime, prin aport de capital sau prin Bursa. De asemenea, va cauta cumparatori pentru toti ceilalti operatori economici pe care ţi are sub autoritate. Dupa aprobarea strategiei de privatizare, se va face un audit pentru a se determina valoarea patrimoniului ce va iesi din proprietatea statului
Regia Autonoma de Distributie si Exploatare a Filmelor RomÔniaFilm (RADEF), aflata sub autoritatea Ministerului Culturii si Cultelor (MCC), are in administrare 317 sali si gradini de spectacol cinematografic, proprietate privata a statului. Dintre acestea, 160 sunt ţnchiriate catre diverse persoane juridice, 118 sali sunt ţnchise, iar 39 sunt utilizate de catre regie pentru difuzarea de film. Toate vor fi scoase la vanzare, dupa ce strategia de privatizare va fi aprobata de guvern. Nu doar RADEF isi va schimba statutul. Si celelalte societati aflate sub coordonarea ministerului condus de Adrian Iorgulescu vor fi puse pe lista privatizarii. äLa nivelul ministerului a fost initiat un proiect de hotarare de guvern care prevede infiintarea, potrivit legii, a unui Oficiu de Privatizare. Viitorul Oficiu de Privatizare va face un inventar si un audit pentru a determina valoarea patrimoniului de privatizat. Ulterior, se vor face evaluari de catre experti autorizati ai ANEVAR (Asociatia Nationala a Evaluatorilor din Romania - n.r.)ô, a declarat, pentru SFin, Ioan Onisei, secretar de stat in MCC.

Viitorul Oficiu de Privatizare se va ocupa, ţncepÔnd din luna februarie, de transferul proprietatii asupra salilor de cinema aflate ţn prezent ţn administrarea RADEF. Aceeasi institutie publica specializata se va ocupa si de transformarea fostei regii ţn societate comerciala pe actiuni, ţn vederea restructurarii si trecerii acesteia in proprietate privata, precum si de privatizarea societatii CORESI.

Sali de cinema vandute in rate

Conform strategiei propuse de MCC, intr-o prima etapa RADEF se va transforma ţn societate pe actiuni. Documentul prevede demararea vÔnzarii salilor si gradinilor de spectacol catre utilizatorii actuali si creeaza cadrul legal pentru acesta. Strategia prevede posibilitatea cumpararii prin negociere directa a salilor si gradinilor de spectacol cinematografic, plecÔnd de la un pret stabilit prin evaluare de catre un expert autorizat, ţn cazul ţn care detinatorii actuali au efectuat toate lucrarile de modernizare stabilite prin contract, nu au datorii catre regie, au achitat sumele datorate acesteia fara ţntÔrzieri mai mari de trei sau sase luni consecutiv, nu au datorii la bugetul de stat, la bugetul asigurarilor de sanatate sau la bugetul local. VÔnzarea prin negociere directa se poate face si ţn rate, dar ţn aceasta situatie se vor achita un avans de 25-30% din pretul stabilit, precum si dobÔnda legala, durata fiind stabilita la doi-trei ani.

Salile si gradinile de spectacol cinematografic ţnchise sau ale caror contracte au fost reziliate pentru neţndeplinirea obligatiilor asumate de catre utilizatori se vor vinde prin licitatie publica cu strigare. Tot asa se vor vinde si salile si gradinile de spectacol cinematografic ţnchiriate, ţn cazul ţn care utilizatorii nu si-au respectat obligatiile asumate prin contract timp de trei sau sase luni consecutiv, au datorii catre regie, bugetul public, bugetul asigurarilor de sanatate, bugetul local.
Pentru privatizarea integrala a cinematografiei s-a prevazut, ca etapa finala a procesului, privatizarea societatii comerciale RomÔniaFilm SA de catre Oficiul de Privatizare al Ministerului Culturii si Cultelor.

Adrian Sarbu, un potential investitor

äProcesul de privatizare a inceput deja. In unele cazuri s-a reluat procesul de privatizare suspendat anteriorô, a explicat Ioan Onisei. Pentru Compania Nationala a Imprimeriilor Coresi SA, procesul de privatizare s-a desfasurat in etape. O prima etapa a fost initiata prin HG 563/1999 si HG 1014/2000, cand au fost externalizate prin metoda ävanzarii de activeô 13 din cele 14 tipografii programate spre vanzare. A doua etapa a fost detaliata in HG 692/2003, dar procesul a fost suspendat in doua randuri. äMinistrul Adrian Iorgulescu a dispus reluarea privatizarii. Pentru aceasta, in octombrie-noiembrie 2005, a fost refacut studiul de fezabilitate si in prezent este in curs reactualizarea strategiei de privatizare in baza acestui studiu. Un program de privatizare si un inventar al patrimoniului, precum si ceilalti pasi ai procesului de privatizare vor fi elaborate de Oficiul de Privatizareô, ne-a declarat secretarul de stat.

Sumele rezultate din vÔnzarea salilor de cinema vor ramÔne la dispozitia RomÔniaFilm si vor fi utilizate pentru rambursarea datoriilor, modernizarea bazei materiale aflate ţn proprietatea RomÔniaFilm si finantarea unor activitati cuprinse ţn obiectul de activitate al societatii. Comisia formata pentru vÔnzarea la licitatie a salilor de cinema va fi formata din cinci membri: doi reprezentanti ai MCC si trei reprezentanti ai RomÔniaFilm, desemnati de Consiliul de Administratie al acesteia. Secretariatul comisiei va fi asigurat de salariati ai RomÔniaFilm, iar presedintele comisiei va fi ales din rÔndul membrilor, prin votul acestora.
Unul dintre jucatorii importanti pe aceasta piata, care si-ar putea manifesta interesul pentru cinematografele scoase la vanzare, este societatea PRO Video, parte a grupului Media PRO, condus de Adrian Sarbu. In primele zile ale acestui an, Consiliul Concurentei a autorizat operatiunea de concentrare economica realizata de PRO Video prin preluarea controlului asupra Hollywood Multiplex Operation SRL, perfectata la 30 septembrie 2005.
Aboneaz─â-te pe

Calculator Salariu: Afl─â c├ó╚Ťi bani prime╚Öti ├«n m├ón─â ├«n func╚Ťie de salariul brut ┬╗

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat ├«n 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari juc─âtori din industria rom├óneasc─â de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezen╚Ť─â pe pia╚Ťa media, ne-am propus s─â fim o surs─â de inspira╚Ťie pentru mediul de business, dar ╚Öi un canal de educa╚Ťie pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiar─â. ├Än plus, Wall-Street.ro are o experien╚Ť─â de 10 ani ├«n organizarea de evenimente B2B, timp ├«n care a sus╚Ťinut peste 100 de conferin╚Ťe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&s─ân─âtate sau imobiliare. Astfel, am reu╚Öit s─â avem o acoperire complet─â - online ╚Öi offline - pentru tot ce ├«nseamn─â business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din sec╚Ťiunea Companii »


Setari Cookie-uri