O investitie de 3,6 milioane de dolari face ca Romania sa aiba cea mai mare unitate de productie de dispozitive si consumabile medicale din Europa de Est. Cel putin asa sustin americanii de la Flextronics, cei care fabrica la Timisoara componente ce alcatuiesc echipamentele pe care le vedem in spitale si in ambulante.
Flextronics a demarat productia la Timisoara in 1998, cu telefoane mobile, placi de baza pentru calculatoare si disk drivere, printre altele. In 2003, Flextronics a inceput sa fabrice si componente pentru echipamente medicale.

Aceasta miscare a marcat o noua orientare a Flextronics Timisoara, dupa ce compania americana decisese sa transfere productia de masa, realizata atat in Romania, cat si in alte fabrici, catre China, acolo unde costurile cu forta de munca erau mult mai joase. In consecinta, unitatea din Timisoara a inceput fabricarea de componente avansate din punct de vedere tehnologic, dar in volume mai mici.

Acum, de pe portile fabricii care se intinde pe 4 hectare ies componente folosite in domeniile medical, auto, industrial, precum si in telecomunicatii si IT. In total, aici lucreaza 2.600 de persoane, ceea ce face din Flextronics unul dintre cei mai mari angajatori la nivel national.

De ce a castigat Romania in fata Austriei

In 2010, Flextronics a decis sa extinda fabrica de la Timisoara cu o unitate special dedicata sectorului medical, in ideea de a atrage noi clienti. "Aveam deja o experienta de 8 ani in domeniu, un sistem de management al calitatii, o forta de munca foarte stabila, precum si un lant de aprovizionare bine pus la punct, asa ca am decis sa facem aceasta investitie in Romania", explica Bill Flaherty, presedintele Flextronics Medical, intr-un interviu acordat wall-street.ro.

Compania mai opereaza o unitate de productie de echipamente medicale in Austria, dar Flaherty a precizat ca nu s-a pus problema ca investitia de 3,6 milioane de dolari sa fie facuta acolo si nu in Romania deoarece cele doua centre isi concentreaza productia pe componente diferite. "In Austria fabricam articole de administrare de medicamente, precum pompe de insulina (...)", a precizat presedintele Flextronics Medical.

In Romania, in unitatea inaugurata pe 21 noiembrie, se vor fabrica aproximativ 200 de produse sub forma de subansamble de monitorizare a pacientului si solutii de viata asistate. Astfel, aici se vor face, printre altele, seturi perfuzabile, benzi gastrice, seturi de tuburi pentru drenaj si investigatii medicale, inclusiv echipamente cu elementele electronice integrate.

Totul merge catre export

Noul centru de productie de echipamente medicale cuprinde doua "camere curate" (spatii purificate), o arie de decontaminare (de curatare a echipamentelor care vin la reparatie sau la upgrade), o zona de reparatii, o zona de stocare a produselor finite, o zona de mici magazii, precum si o alta de stocare de paleti. Aici, asamblarea se face complet manual pentru ca articolele contin foarte multe componente.

Tot ce iese din mainile celor 350 de angajati din cadrul unitatii de operatiuni medicale a Flextronics Timisoara ajunge in toata lumea. Clientii sunt mari companii producatoare de echipamente medicale.

"Flextronics exporta predominant spre pietele europene, dar avem si altele pe care le deservim", a spus Radenko Prnja, vicepresedinte si director general al Flextronics Timisoara.

"Timisoara, ideala pentru cresterea afacerilor"

In ceea ce priveste investitiile viitoare ale Flextronics in Romania, Bill Flaherty a precizat ca pentru moment nu sunt planuri pentru sporirea lor, dar ca aceasta posibilitate nu va fi exclusa in contextul in care conditiile de pe piata se vor imbunatati, iar veniturile companiei vor creste.

"Timisoara este ideala pentru a creste businessul de manufacturare", a mai afirmat presedintele Flextronics Medical.

La randul sau, Prnja a apreciat ca Flextronics a inregistrat, pe piata locala, afaceri de 500-600 de milioane de dolari in anul fiscal 2010. In total, compania are 2.600 de angajati in Romania, dintre care jumatate lucreaza in cadrul fabricii din Timisoara.

Flextronics, cu sediul in Singapore, este o companie infiintata in Statele Unite ale Americii in 1969. In prezent, compania are operatiuni in 30 de tari de pe 4 continente, 200.000 de angajati, precum si o suprafata de productie de 2,3 milioane de metri patrati. In 2010, compania a realizat venituri de 30 de miliarde de dolari. Flextronics este inclusa (locul 334/500) in clasamentul celor mai mari companii din lume - Fortune Global, editia 2011.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri