Fondurile destinate sprijinirii IMM-urilor vor fi in 2006 de aproximativ 2,5 ori mai mari decat in anul precedent, a declarat ministrul de stat Gheorghe Copos, care a inaugurat la Targu Mures, cel de-al cincilea Oficiu Teritorial pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii si Cooperatie (OTIMMC). Conform declaratiei domniei sale, acest lucru dovedeste ca actualul Guvern al Romaniei ľ in contextul prioritatilor stabilite de Agenda Lisabona si al experientei internationale ľ recunoaste si apreciaza pe deplin importanta consolidarii capacitatii IMM, in scopul cresterii competitivitatii lor intr-o piata globala, tocmai ca baza de dezvoltare a unei economii moderne, dinamice, bazate pe cunoastere.

Printr-un ordin a presedintelui Agentiei Nationale pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie (ANIMMC), domnul Eugen Ovidiu Chirovici, emis in luna iunie 2005, a fost aprobat Regulamentul de organizare si functionare a oficiilor teritoriale pentru intreprinderi mici si mijlocii si cooperatie. Acestea, denumite OTIMMC, functioneaza ca organ de specialitate al administratiei publice, au personalitate juridica si sunt subordonate ANIMMC.

Optimism guvernamental

ôSunt convins ca intrarea in functiune la Targu Mures, a celui de-al cincilea oficiu teritorial pentru intreprinderile mici si mijlocii si cooperatie reprezinta o etapa importanta in consolidarea mediului de afaceri regionalö, a declarat vicepremierul, George Copos.
OTIMMC Targu Mures urmeaza sa deserveasca judetele Mures, Bistrita-Nasaud, Harghita, Covasna si Sibiu.

ôPentru accesarea eficienta a acestor fonduri, oamenii de afaceri trebuie sa fie informati si consiliati corespunzator, atributie esentiala a oficiilor teritoriale pentru intreprinderile mici si mijlociiö, a mai precizat Copos.

Decongestionarea informatiilor catre IMM

La fel ca si celelalte patru oficii teritoriale, care sunt deja functionale, OTIMMC de la Targu Mures va indeplini atributii de sprijinire a intreprinderilor mici si mijlocii din zona sa de competenta, prin actiuni precum realizarea, in cele cinci judete care ii revin in responsabilitate, a programelor Agentiei Nationale pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie (ANIMMC), constituirea, gestionarea si actualizarea permanenta a unei baze de date despre IMM-uri din regiune, consultanta acordata IMM-urilor pentru accesarea programelor ANIMMC, facilitarea accesului IMM-urilor la servicii electronice de tip e-guvernare si e-bussines, stimularea mediului de afaceri in plan local si pregatirea IMM-urilor pentru mediul concurential specific Uniunii Europene.

In 2005 au fost deschise primele patru oficii teritoriale in Timisoara, Craiova, Constanta si Iasi, iar in 2006 vor fi deschise alte patru oficii, Targu Mures fiind primul dintre ele, alte trei oficii care se vor infiinta la Brasov, Cluj si Galati.