ROCA Industry, primul holding industrial de materiale de construcții din România, listat sub simbolul ROC1 pe piața AeRO a Bursei de Valori București (BVB) și deținut majoritar de ROCA Investments, anunță încheierea primei etape (destinată exercitării drepturilor de preferință), în care au fost subscrise 926.872 acțiuni noi cu o valoare nominală de 10 RON fiecare, având o valoare nominală totală de 9.268.720 RON, și demararea etapei a doua a majorării de capital constând într-un plasament privat, având ca obiect acțiunile nesubscrise în cadrul primei etape.

Plasamentul privat are ca obiect un număr total de 14.073.128 acțiuni noi, cu o valoare nominală de 10 RON/acțiune, din care un număr de 5.641.277 acțiuni noi vor fi emise ca urmare a compensării cu anumite creanțe datorate de ROCA Industry către ROCA Investments, diferența fiind oferită spre subscriere în schimbul unor aporturi în numerar. Valoarea totală a rundei de capitalizare prin plasament privat se ridică la 140,7 milioane RON, conform raportului curent emis de companie în data de 11 ianuarie 2024.

La finalul lui 2023, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a aprobat prospectul pentru majorarea de capital (destinată exercitării drepturilor de preferință), cu cel mult 150 milioane de lei, și admiterea la tranzacţionare a acțiunilor ROCA Industry pe piaţa reglementată a Bursei de Valori Bucureşti (BVB). Majorarea de capital are loc în două etape, prima derulându-se între 11 decembrie 2023 – 10 ianuarie 2024, cu acțiuni oferite spre subscriere în baza drepturilor de preferință, urmată de o rundă de plasament privat, în perioada 16 ianuarie 2024 – 30 ianuarie 2024, cu posibilitatea închiderii anticipate.

Acest pas reconfirmă angajamentul ROCA Industry de a asigura surse suplimentare de finanțare durabilă pentru companiile românești din portofoliul său, printr-un un mediu de tranzacționare transparent și accesibil investitorilor. Holdingul vizează în continuare consolidarea poziției sale în industria materialelor de construcții din România și își propune să utilizeze fondurile atrase în urma majorării de capital pentru investiții în proiecte strategice și extinderea portofoliului de companii și produse.

„Începutul de an vine cu o creștere susținută a interesului investitorilor, ceea ce reflectă încrederea acestora în perspectivele uriașe ale industriei românești, dar și în know-how-ul nostru de a crea performeri industriali de talie europeană. Suntem încrezători că această a doua etapă a majorării de capital ne va sprijini considerabil în obiectivul nostru de a atinge un nivelul al capitalizării de peste 50 mil. de euro,” declară Ionuț Bindea, CEO ROCA Industry.

Activitate eferfescentă pe piața financiară. Pașii tranziției către piața principală BVB

Prezent pe piața secundară AeRO a BVB din ianuarie 2022, holdingul ROCA Industry a avut un parcurs dinamic pe piața financiară locală, fiind acum în plin proces de tranziție către piața principală. În ultimul an, acțiunile ROC1 au fost, in termeni de valoare totala, în top 3 acțiuni tranzacționate ale companiilor incluse în indicele BET AeRO.

Conform raportărilor holdingului, în primele 9 luni ale anului 2023, acțiunile ROC1 au atras o lichiditate de 6,0 mil. RON pe piața AeRO a BVB, cu o medie zilnică de 32,0 mii RON și cu un rulaj zilnic mediu de peste 3,6 mii acțiuni.

La nivel de business, companiile productive din cadrul holdingului de materiale de construcții ROCA Industry au înregistrat o cifră de afaceri cumulată în valoare totală de 439,2 mil. RON, în creștere cu 7,9% față de primele 9 luni din 2022.

În 2024, o analiză de specialitate anticipează o stimulare a sectorului construcțiilor, datorată dezvoltării de materiale de construcții sustenabile și inovatoare, precum și focus îndreptat către infrastructura de transport și infrastructura pentru energie curată, fondurile alocate pentru aceste direcții strategice jucând un rol semnificativ în susținerea industriei construcțiilor.

Portofoliu de 8 companii performante, cu experiență și ambiții internaționale

ROCA Industry deține direct și indirect, un număr de 8 companii – performeri în sectoarele specifice de activitate: BICO Industries (primul și cel mai mare producător național de plasă din fibră de sticlă și singurul producător autohton de armături din fibră de sticlă, cu o prezență de peste 30 de ani pe piață), EVOLOR (unul dintre cei mai mari jucători din industria de producție de vopsele și lacuri, de asemenea cu o experiență de piață de peste 30 de ani), ECO EURO DOORS (cel mai mare producător român de uși destinate construcțiilor rezidențiale), DIAL (compania specializată în fabricarea produselor de sârmă), ELECTROPLAST (unul dintre cei mai importanți producători de cabluri electrice), precum și producătorii de fibră de sticlă Terra, Europlas și Iranga (deținuți indirect prin intermediul BICO Industries).

În anul 2023, BICO, liderul central și est-european în producția de plasă din fibră de sticlă și al treilea cel mai mare producător din Uniunea Europeană, și-a consolidat poziția pe piața regională, în ciuda contractării acesteia. Prin finalizarea achiziției Iranga Technologijos din Lituania și preluarea unui pachet de 45% din

acțiunile Europlas din Republica Moldova, BICO și-a intensificat eforturile pentru extinderea geografică. Compania este prezentă pe piețele din Polonia, Marea Britanie, Franța, Slovacia, Portugalia, țările baltice și cele nordice.

Sursa foto: Roca Industry

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri