Dupa vanzarea BCR, pentru suma record de 3,75 miliarde de euro, cateva alte mari societati asteapta anul acesta sa se elibereze de sub tutela statului. In particular, pentru societatile energetice lupta se va da intre companii internationale de renume
Companiile CEZ (Cehia), Enel (Italia), GdF (Franta), Iberdrola si RWE Energy AG (Germania) au fost selectate pentru a participa la faza de depunere de oferte angajante imbunatatite in vederea achizitionarii pachetului majoritar la actiuni la Electrica Muntenia Sud. Conform distribuitorului de energie electrica, tranzactia pentru preluarea companiei ar putea depasi suma de 750 milioane de euro. Cele trei companii care nu au mai putut continua procesul de privatizare a societatii Electrica Muntenia Sud sunt AES (SUA), EVN (Austria), si Union Fenosa International (Spania). Cumparatorul va achizitiona direct 50% din actiuni si va aloca fonduri pentru o majorare de capital, astfel ca participatia sa va ajunge la 67,5%. Pe baza analizei comparative a ofertelor prezentate si in conformitate cu strategia de privatizare aprobata de Guvernul Romaniei, comisia de coordonare a privatizarii a decis continuarea procesului prin solicitarea de oferte angajante imbunatatite de la investitorii selectati in baza criteriilor de selectie aprobate.

Tranzactie de 750 milioane de euro

Electrica Muntenia Sud are ca obiect principal de activitate distributia si furnizarea energiei electrice in municipiul Bucuresti si judetele Ilfov si Giurgiu. Capitalul social al companiei, la data de 28 iulie 2005, era de 191,309 milioane RON, avand o cifra de afaceri de 1,118 miliarde RON si un numar de 1,075 milioane consumatori. Societatea detine 775 km linii de inalta tensiune, 13.493 km linii de medie tensiune si 31.081 km linii de joasa tensiune.

Privatizarea Electrica Muntenia Sud va presupune privatizarea unui pachet de 67,5% din capitalul social al companiei catre un investitor individual sau catre un consortiu, prin achizitionarea a 50% din actiuni si printr-o majorare de capital pana la 67,5%. Cumparatorul va avea dreptul la libera alegere, oferind posibilitatea Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare si Fondului Monetar International, daca sunt interesate, sa achizitioneze pana la 5% din capitalul social majorat al Electrica Muntenia Sud. La libera alegere a Electrica SA, actiunile ramase in portofoliul sau in urma privatizarii vor putea fi oferite investitorului spre cumparare in totalitate sau partial.

In 2005, statul a semnat contractul de privatizare pentru patru dintre distributiile de energie electrica - Electrica Banat si Dobrogea, cumparate de italienii de la Enel pentru 35,1 milioane de euro si Electrica Moldova si Oltenia, cumparate de nemtii de la E.On Energie si cehii de le CEZ, contra sumei de 81,3 milioane de euro. Acum statul mai are de vandut alte patru distributii: Electrica Muntenia Nord si Sud, Transilvania Nord si Sud.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri