De ce sa te pierzi in bilanturi complicate si in hatisul de reglementari fiscale, cand poate sa o faca altcineva mai bine decat tine, mai rapid si profesionist? Ba chiar sa iti reduca si costurile? Acest rationament il fac tot mai multe companii din Romania, deschizand tot mai larg usa externalizarii serviciilor catre firme specializate.
Tendinta companiilor de a-si externaliza serviciile este tot mai pronuntata, indiferent de domeniul de activitate sau de tara. Specialistii spun ca o astfel de abordare nu este un moft, ci o realitate dictata de nevoia reducerii cheltuielilor.

Fiecare ban e foarte important pentru firme. Astfel, din experienta, am constatat ca externalizarea serviciilor, cum sunt cele contabile, si nu administrarea lor in regie proprie, aduce economii de 15-30% si chiar 50%, daca vorbim de companii cu peste 500 de angajati, a declarat, pentru Capital Mirela Novac, consulting manager la Riff Group din Bucuresti. Compania are deja in portofoliu clienti cu capital romanesc, dar si strain. Pentru acestia, Riff Group presteaza servicii financiar-contabile.

In ultimii ani, numarul firmelor care ofera astfel de servicii a crescut foarte mult pe piata romaneasca. Din datele Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania (CECCAR), reiese ca, numai anul trecut, numarul firmelor specializate in expertiza si contabilitate a crescut cu 25%, de la 2.800 la 3.648. Evident, si numarul de clienti e in continua crestere. Firmele nou-infiintate, care nu au un volum de lucru foarte mare in tot ceea ce inseamna contabilitate, recurg tot mai mult la companii specializate, catre care externalizeaza aceasta activitate, explica Mirela Novac, a carei companie si-a dublat cifra de afaceri in 2005, comparativ cu 2003.

Pe piata romaneasca, au aparut chiar si jucatori care preiau partea de contabilitate pentru companii de top la nivel mondial. Este cazul Genpact Romania, controlata de gigantul american General Electric. si-a inceput operatiunile pe piata locala in septembrie anul trecut, atrasa tocmai de oportunitatile tot mai numeroase din sectorul serviciilor externalizate de finante si contabilitate. La numai noua luni de la inceperea activitatii, firma a obtinut rezultate peste asteptari, astfel ca acum are 34 de contracte.

Am angajat 150 de oameni, toti cu studii superioare si vorbitori de doua limbi straine, si, cel mai probabil, pana la finele anului, vom avea 400 de angajati. De fapt, forta de munca foarte ieftina, dar calificata a fost si motivul pentru care s-a deschis aceasta reprezentanta aici. Ne-au parvenit pana acum un numar mai mare de proiecte de care trebuia sa ne ocupam; practic, deja ne-am depasit planul initial, a spus Crina Ilie, reprezentantul Genpact.

Potrivit acesteia, firma se ocupa exclusiv de administrarea serviciilor contabile la companii de prim rang din lume. Printre clientii nostri, se numara General Electric, Renault-Nissan si Linde Still. Cel mai probabil, si pe viitor ne vom ocupa doar de firme renumite la nivel mondial, nu si de firme cu capital autohton, a adaugat Crina Ilie.

Sursa: http://www.capital.ro/index.php?a=23631&shift=1

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri