Principalele motive pentru care am asistat in ultimii ani la debransari masive si la tot mai multe instalari de sisteme individuale sunt cresterea continua a pretului la energie termica si problemele permanente ale CET-urilor, au precizat reprezentantii Ariston Thermo Romania, unul dintre cei mai importanti producatori de centrale termice si boilere de pe plan local.

Din datele companiei, in ultimii 4 ani, la nivel national, costul de facturare al gigacaloriei a crescut, in medie, cu 71%, cresterea continua a pretului la energia termica, problemele constante ale CET-urilor din intreaga tara, cat si dorinta de independenta a romanilor a dus conducand in ultimii 10 ani la debransarea a peste 1,1 milioane de locuinte de la sistemul de incazire centralizat.

Cele mai mari cresteri ale pretului la energia termica facturat catre populatie in perioada 2008 – 2012 au putut fi observate in judetele Covasna (+245%), Caras Severin (+210%), Constanta (+187%), Neamt (+168%) si Giurgiu (+154%).

“Principalul motiv al cresterii pretului la Gcal este imposibilitatea primariilor locale de a sustine partea de subventie ce le revine, dar si decizia Guvernului de a nu mai acorda ajutor in acest sens. Majorarile vor continua deoarece autoritatile locale nu vor putea acoperi si partea de subventie ce revenea Guvernului si nu vor avea fonduri suficiente pentru a sprijini populatia in acest sens si in urmatoarea perioada”, au declarat reprezentantii Ariston Themo Romania.

Potrivit companiei, in anul 2002 sistemul centralizat deservea 2,5 milioane de locuinte, pentru ca in acest moment doar 1,4 milioane sa fie inca bransate. In paralel, parcul de centrale termice instalate la nivel national a depasit 1,5 milioane de unitati.

Din 2010, media debransarilor anuale de la sistemul centralizat a fost de peste 75.000 de locuinte. In acelasi timp, piata de centrale termice se situeaza la un volum de circa 140.000 de centrale anual, dintre acestea aproximativ 60% fiind comercializate catre locuintele ce au renuntat la sistemul centralizat. Restul din piata revine inlocuirilor de centrale ce sunt in functiune de peste 10 ani, dar si proiectelor rezidentiale noi si locuintelor individuale noi.

Harta incalzirii – 7 judete nu mai depind de sistemul centralizat

Potrivit calculelor Ariston, in acest moment 7 judete din Romania (Alba, Mures, Maramures, Bistrita Nasaud, Satu Mare, Ialomita, Ilfov) nu mai depind de sistemul centralizat de incalzire, in timp ce 17 judete mai au bransate sub 30% din locuinte.

La polul opus se afla judetele in care peste 70% dintre locuinte depind inca de sistemul centralizat, numarul acestora fiind insa tot mai mic. In acest moment doar Bihor, Mehedinti, Valcea, Giurgiu, Constanta si Galati au un numar atat de mare de locuinte bransate.

„Pe aceasta lista se afla si Capitala, unde 560.000 de locuinte sunt inca bransate, in conditiile in care la nivel national exista un total de 1,4 milioane de locuinte bransate la CET-uri”, a precizat Catalin Draguleanu, directorul de vanzari al Ariston Thermo in Romania.

Cat te costa sa iti pui centrala

Pentru familiile care doresc sa renunte la sistemul centralizat, investitia medie intr-o instalatie cu centrala termica este cuprinsa intre 4.500 - 7.000 lei si difera in functie de numarul de camere si nivelul de dotare al acesteia (radiatoare, teava, accesorii, montaj).

„Chiar daca pretul gazului va creste in urmatorii 3 ani cu pana la 30%, investitia intr-o centrala termica poate fi recuperata intr-o perioada cuprinsa intre 2,6 – 3,6 ani, in conditiile in care aceasta majorare va afecta si costul incalzirii centralizate”, a afirmat Draguleanu. Acesta a adaugat ca, in plus, investitia va deveni si mai rentabila in situatia in care autoritatile locale nu vor mai putea sustine subventiile pe termen lung.

Costul de productie mediu al unei Gcal in sistem centralizat, calculata la nivelul anului 2012, este de 288 lei / Gcal, in timp ce o centrala termica are un cost de cca. 145 lei / Gcal. Acest lucru se reflecta in facturile romanilor ce sunt captivi inca la sistemul centralizat. Astfel, in cazul unui apartament de doua camere ce are instalata o centrala termica, costurile anuale pentru incalzire si apa calda menajera sunt de aproximativ 1.900 lei. In cazul aceluiasi apartament, insa bransat la sistemul centralizat de incalzire, factura poate ajunge la circa 2.700 de lei.

Debransarea, o problema

In conditiile cresterii constante a numarului de familii care opteaza pentru un sistem individual de incalzire, legislatia si procedurile pentru debransare ar trebui sa fie mult mai transparente decat in acest moment, iar intregul proces sa se efectueze mai rapid.

Exista judete in care debransarea se poate intinde si pe o perioada de 3 luni. Practic, daca nu se incepe demersul inca de la sistarea furnizarii de agent termic, in aprile – mai, nu este suficient timp pentru a se efectua. Bucurestiul se afla pe aceasta lista.

Conform Ariston Thermo, principalii pasi pentru debransare, cel putin la nivelul orasului Bucuresti sunt:

• Obtinerea acordului Asociatiei de Proprietari precum si a vecinilor
• Acordurile se depun impreuna cu cererea de debransare la RADET
• RADET comunica actele necesare pentru dosarul de debransare
• Intocmirea dosarului de debransare
• Aprobarea RADET pentru debransare dupa analiza dosarului
• Depunerea dosarului avizat de catre RADET si Asociatia de Proprietari la Sectia de Distributie a sectorului si intocmirea devizului de plata
• Depunerea chitantei la sectia de termoficare si debransare efectiva in termen de 45 zile

Miza pe afaceri in crestere cu peste 10%

Ariston Thermo Romania mizeaza in acest an pe un avans al cifrei de afaceri cu circa 12% datorita lansarii unei noi game de produse si a concentrarii pe proiecte precum programul Buy Back si dezvoltarea retelei de centre de asistenta tehnica.

„In 2012, vanzarile de centrale termice in condensare si cresterea cererii pe piata de boilere electrice au dus la un avans usor al business-ului companiei, acesta situandu-se in jurul valorii de 30 de milioane de euro”, a declarat Catalin Draguleanu, director de vanzari al Ariston Thermo Romania.

Potrivit afirmatiilor sale, dupa o crestere cu aproximativ 5% in 2012, pentru acest an este previzionata o majorare cu circa 12% a cifrei de afaceri, la peste 33 de milioane de euro.

„Pentru 2013 mizam pe o continua crestere a business-ului, datorita concentrarii eforturilor in jurul produselor cu eficienta energetica ridicata - centrale termice in condensare, pompe de caldura, sisteme solare, dar si atentiei sporite acordate Programului Buy Back si dezvoltarii teritoriale si profesionale a retelei de Centre de Asistenta Tehnica. In plus, estimam ca lansarea noii game de produse GalEvo va avea un impact pozitiv datorita evolutiei tehnologice in directia eficientei energetice pe care o aduce”, a subliniat Catalin Draguleanu.

El a precizat ca piata de centrale termice s-a ridicat la nivelul anului 2012 la 75 milioane de euro in valoare si circa 140.000 de unitati in volum, iar pentru acest an previzioneaza o stagnare.

Potrivit datelor oferite de reprezentantul Ariston, vanzarile au loc in proportie de peste 80% prin intermediul celor peste 400 de distribuitori, in timp ce retelele D-I-Y asigura circa 15% din ponderea totala de vanzari.

Principalele game de produse comercializate de Ariston Thermo in Romania sunt centralele termice (pondere – 65%), boilerele electrice (pondere – 25%), in timp ce 10% este asigurata de pompele de caldura si panourile solare.

Pe piata locala, Ariston mai comercializeaza si aparate de aer conditionat, dar vanzarile au inca un nivel scazut.

Principalii producatori de centrale termice prezenti pe piata din Romania sunt Ariston Thermo, Bosch, Motan, Ferroli sau Viesmann.


Mai multe articole din sectiunea Companii »Citeste si
Firea, despre problemele RADET: PNL e vinovat!