Firmele straine au acordat subsidiarelor din Romania imprumuturi de 729 milioane euro in primul trimestru, ceea ce reprezinta 42% din volumul investitiilor straine directe atrase in primele trei luni, de 1,72 miliarde de euro, a anuntat vineri Agentia Romana pentru Investitii Straine (ARIS).

Nivelul investitiilor straine directe a crescut in primul trimestru al acestui an cu 128% fata de perioada similara a anului 2005, cand s-a inregistrat un aflux de capital strain de 754 milioane euro, potrivit unui comunicat al ARIS.

Valoarea profitului reinvestit al companiilor straine a fost de 534 milioane euro, reprezentand circa 31% din totalul investitiilor straine directe din primul trimestru, in timp ce participatiile la capital au fost de 457 milioane euro, reprezentand 27%. Investitiile straine directe au acoperit integral deficitul de cont curent, care a ajuns in primele trei luni la 1,564 miliarde de euro, in crestere cu 59,6%, potrivit datelor publicate recent de Banca Nationala a Romaniei.

Pentru acest an, autoritatile au previzionat un nivel al investitiilor straine directe de 6-7 miliarde de euro.