Producatorul farmaceutic Labormed Pharma si-a majorat cifra de afaceri cu aproape 61%, la 141,8 milioane lei (32 milioane euro), si si-a redus pierderile cu 84%, la 18 milioane lei (4 milioane euro) in 2013, primul an in proprietatea grupului american Alvogen.

Alvogen a preluat producatorul roman la inceputul anului trecut de la fondul de investitii Advent, pentru 33 milioane dolari (24 milioane euro), mai putin de 20% din suma pe care a platit-o in 2008 cand a cumparat compania. In februarie 2008, Advent a preluat Labormed pentru 123 milioane de euro, de la un grup de medici si farmacisti romani care au infiintat compania in 1991, iar in mai 2007 au inaugurat o fabrica noua in Bucuresti.

Potrivit datelor de la Ministerul Finantelor Publice, in 2012, Labormed Pharma avea o cifra de afaceri de 88 milioane lei, in scadere cu 24% comparativ cu anul anterior, si o pierdere de 113 milioane lei, cu 41% mai redusa, scrie Mediafax.

Dupa preluarea Labormed, Alvogen a anuntat ca producatorul va deveni centrul afacerilor grupului american in Europa Centrala si de Est, iar fabrica Labormed va constitui baza de productie, cercetare si dezvoltare, vanzari si marketing pentru intreaga regiune.

Portofoliul Labormed, axat pe produse destinate sistemului cardiovascular si sistemului nervos central, precum si pe OTC-uri ca analgezice, vitamine, probiotice si medicamente impotriva racelii si a tusei, completeaza portofoliul Alvogen destinat in special oncologicelor si produselor cu circuit inchis (administrate in spitale). Anul trecut Labormed a renuntat la cele 12 branduri cumparate de la PlantExtrakt, acestea reintrand in portofoliul producatorului de medicamente homeopate.

Citeste si:
Zentiva cumpara operatiunile Alvogen, inclusiv fabrica din Romania
Grupul Zentiva cumpara...

Potrivit companiei de analiza si studii de piata Cegedim, anul trecut, Labormed Alvogen se afla pe locul 18 in topul celor mai mari companii de medicamente din Romania, cu o cota de piata de 1,8%.

Alvogen a intrat pe piata romaneasca in 2010, avandu-l sef pe fostul director general al Actavis Romania, Laurentiu Scheusan, care a fost promovat ulterior in functia de vicepresedinte executiv de vanzari si marketing in Europa Centrala si de Est al grupului american.

Potrivit datelor de la Ministerul Finantelor Publice, Alvogen Romania a raportat anul trecut afaceri de 40,8 milioane lei (9,25 milioane euro), cu 10,2% mai mici fata de 2012, si pierderi de 610.000 lei, in scadere cu 76%.

Grupul Alvogen a fost construit pe fundatia producatorului Norwich Pharmaceuticals, la New York, cu o istorie de 125 de ani in industria farmaceutica. Alvogen este prezent in peste 25 de tari, precum Rusia, Romania, Bulgaria, Ungaria, Serbia, China, Thailanda, Taiwan si America de Nord, si are un portofoliu de peste 200 de produse in dezvoltare si in curs de inregistrare.

Citeste si:
Studentii la Medicina, in greva japoneza. Vor sa iasa si in strada
#Rezi. Studentii la Medicina...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Companii »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Unde vede potential de investitii directorul regional al BAT Romania?