Consumul de carne si produse din carne a scazut cu aproximativ 25% in ultimii cinci ani, din cauza diminuarii puterii de cumparare, si se afla pe un trend descendent si in prima parte a anului in curs, a declarat Ovidiu Dusleag, vicepresedintele Asociatiei Romane a Carnii (ARC), scrie Mediafax.

"Piata de mezeluri a scazut cu 20-25% in ultimii cinci ani. Estimarile initiale pentru acest an prognozau o crestere zero, dar cei mai recenti indicatori arata o scadere de 1-2%", a mai spus Dusleag.

Acesta a afirmat ca in UE, consumul mediu de carne pe cap de locuitor este de aproximativ 85 kilograme pe an, in timp ce in Romania este mai mic cu cel putin 25%. Carnea de porc ramane in topul preferintelor consumatorilor romani, iar mezelurile preferate sunt tot din carne de porc. Mai nou exista o tendinta de crestere a consumului de carne si produse din carne de curcan.

"Tendinta generala a consumatorilor a fost de a alege produse mai economice, dar au fost mai selectivi, alegand cu precadere producatori recunoscuti. In functie de varsta si nivelul de educatie, criteriile de achizitie difera", a mai spus oficialul asociatiei.

Potrivit datelor Institutului National de Statistica, un roman consuma circa 58 de kilograme de carne in fiecare an, dintre care 18,5 kg reprezinta carnea de pui, 12,4 kg – preparate din carne, 11,8 kg – carne de porc, 7,57 kg – peste si produse din peste, 3,2 kg – carne de vita.

Citeste si:
Vanzarea de carne de pasare, in crestere. Agricola, avans de 7% in2019
Afacerile grupului Agricola...

Sursa foto: Carne, Shutterstock.com

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Companii »Citeste si
Lidl deschide inca un magazin in Bucuresti