Apa care ajunge la robinetul locuitorilor Capitalei trece prin mai multe etape pentru a deveni potabila, iar totul incepe in cele trei statii de tratare: Crivina, Rosu si Arcuda. Dupa scandalul apei din Bucuresti, reprezentantii Apa Nova au prezentat jurnalistilor procesul de tratare a apei si au explicat necesitatea utilizarii clorului, dar si mirosul si gustul diferit pe care utilizatorii le pot resimti.

Apa Nova capteaza apa din raurile Arges si Dambovita, o trateaza si devine potabila in trei statii: Crivina, Rosu si Arcuda. Prin statia Arcuda, cea mai veche statie de captare si tratare din Bucuresti (1880) si cea mai mare din Romania, compania livreaza zilnic peste 745.000 de metri cubi de apa. Statia a fost modernizata incepand cu anul 2000, iar procesul continua si astazi. Statia de captare si tratare Crivina a fost inaugurata in 2005 si filtreaza cu carbune activ si deinfecteaza prin ozonificarea 520.000 de metri cubi de apa pe zi. Statia Rosu produce, zilnic, 120.000 de metri cubi de apa.

Cum se obtine apa potabila?

Apa bruta, netratata, este captata din raurile Arges si Dambovita. Captarea de la raul Arges se face la statia Crivina. Aici este construit un baraj de captare, care asigura necesarul de apa bruta pentru uzinele Crivina si Rosu.

Prima etapa de tratare a apei este prezentata de captarea si deznisiparea apei. In aceasta etapa sunt retinute suspensiile grosiere cum ar fi nisipul. „Apa care intra din Arges este incarcata cu nisip, suspensii grosiere. In prima faza, aceste suspensii se retin aici, este o prima treapta de tratare a apei pe care noi o captam. De aici, apa captata alimenteaza statia Crivina si merge mai departe, printr-un canal, pana in oras, in statia Rosu”, explica Adrian Stanciu, directorul Directiei de productie al companiei Apa Nova.

Urmeaza pomparea apei in nodul hidrotehnic si preozonarea. Acum se injecteaza ozon in apa bruta, care ajuta la oxidarea substantelor organice si anorganice din apa, indepartand virusurile si bacteriile. „Ozonul este folosit in procesul de tratare ca oxidant in scopul de a interveni la imbunatatirea calitatii. Ozonarea se intampla doar la statia Crivina. La statia Rosu se trateaza apa doar cu clor. Ozonul e foarte eficient local, ca dezinfectant si oxidant”, spune Stanciu.

In etapa de decantare se introduc reactivii si carbunele activ, cand este nevoie. Particulele aflate in suspensie in apa se depun in decantoare, iar apa se limpezeste. „In statia de decantare a uzinei Crivina, unde se poate vedea calitatea apei brute pe care noi o primim, apa de pe Arges, care, in cazul de azi (n.r. marti) are 140 de grade de turbiditate, dar poate atinge in decursul anului valori de ordinul miilor, iar dupa limpezire, ajunge la valori de nu mai mult de 3 grade de turbiditate”, spune reprezentantul Apa Nova.

Urmeaza interozonarea, cand se introduce ozon in apa pentru o dezinfectie eficienta si imbunatatirea calitatii apei. In etapa de filtrare, apa limpede si dezinfectata este dirijata in filtrele cu nisip. Aici se elimina toate particulele ramase dupa decantare, rezultand o apa foarte limpede.

Clorul necesar

In ultima etapa, cea de clorurare, clorul se adauga in mod automat, astfel incat sa asigure dezinfectia si transportul apei in siguranta prin apeducte, pana la consumator. „Aici se dozeaza clorul pentru dezinfectie. Este un proces automat, in baza unor valori care se introduc pe un calculator in dispecerat. Echipamentele de aici ajusteaza doza de clor la valoarea care a fost prescrisa, asa incat sa se obtina o dezinfectie a apei si sa se poata garanta ca apa are o calitate potabila pana la cel mai indepartat client. Aceasta valoare se stabileste in functie de calitatea apei brute pe care o primim. Clorul folosit pentru dezinfectie reactioneaza cu ceea ce gaseste in apa. In acea perioada de timp (n.r. la inceputul lunii februarie, cand bucurestenii au sesizat ca apa de la robinet are un miros si un gust diferit), in apa s-au gasit compusi chimici care au format cloramine. Cloramina este, de asemena, un dezinfectant, dar este unul pe care noi nu il folosim in mod uzual. El s-a format in apa ca urmare a dozarii clorului si a avut un miors mai intens, care a deranjat un numar de oameni”, explica Stanciu.

Conform legislatiei in vigoare, concentratia clorului rezidual liber in apa potabila din reteaua de distributie trebuie sa se incadreze intre 0,10 – 0,50 mg/litru, ceea ce inseamna ca in apa potabila trebuie sa se regaseasca clor intre aceste valori. Mirosul mai pronuntat de clor apare in cazul unor temperaturi extreme (mari sau mici), precum si in situatia in care, pentru siguranta microbiologica (bacteriologica) a apei distribuite, este necesara o crestere a concentratiei de clor catre limita superioada a cantitatii maxime admise. Efectul cresterii dozei de clor duce la aparitia disconfortului mirosului si gustului. Pentru atenuarea gustului si mirosului apei, apa trebuie lasata intre-un recipient descoperit timp de 5-30 de minute inainte de a fi bauta, explica Apa Nova.

Probele de apa

De-a lungul intregului proces de captare si tratare a apei exista 94 de senzori ai parametrilor de calitate ai apei in cazul unei deviatii de la o situatie normala. In cazul in care calitatea apei este neconforma, se actioneaza butonul rosu, care opreste uzina de productie.

Reprezentantii Apa Nova au precizat ca probele de apa sunt recoltate din cele 54 de puncte fixe, stabilite impreuna cu Directia de Sanatate Publica si Autoritatea Municipala de Reglementare a Serviciilor Publice, puncte care acopera intreaga retea de distributie a orasului.

Apa Nova Bucuresti raspunde pe intreaga filiera de tratare si captare a apei din punctul de captare pana la bransament. „De la bransamentul blocului pe instalatia interioara, Apa Nova Bucuresti nu are in operare si intretinere aceste retele”, explica Andrei Hostiuc, directorul Directiei de securitate si prevenire din cadrul societatii Apa Nova.

Apa Nova Bucuresti a reabilitat, pana la aceasta ora, circa 600 de kilometri de retele din aproximativ 2.500 de kilometri de retea de apa potabila si circa 2.500 de retea de canalizare, adica circa 10%. Apa Nova Bucuresti a investit, anual, peste 30% din cifra de afaceri in programe de investitii. Apa Nova are 133.803 clienti, dintre care 107.542 de utilizatori casnici, 12.647 asociatiii de proprietari si 13.614 agenti economici si institutii publice.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Anca Olteanu
Sunt redactor coordonator al publicației Retail.ro, parte din InternetCorp. Înainte am lucrat la site-urile Ziare.com și Wall-street.ro și la agenția de presă Mediafax, unde am fost reporter al departamentului Economic. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității din București.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri