Stefan Gorgon a absolvit liceul teologic, facultatea de teologie si un master in domeniu, apoi a plecat peste hotare, ajungand in Danemarca, unde a fost curier si manager al unui depozit. S-a intors in tara si a inceput o afacere cu albine, in Dambovita, folosind fonduri europene, iar in patru ani, Fanel Fagurel a crescut usor, vanzand, anul trecut, miere in valoare de 20.000 de lei.

De la preotie la curierat la antreprenoriat

Stefan Gorgon a ales sa urmeze in viata modelul tatalui sau, care este preot, asa ca, dupa terminarea gimnaziului, s-a inscris la Seminarul Teologic Ortodox "Sfantul Ioan Gura de Aur" din orasul Targoviste, judetul Dambovita unde, dupa cinci ani de studiu, a absolvit. A urmat Facultatea de Teologie a Universitatii Valahia din acelasi oras, iar studiul a continuat cu un program de masterat in teologie.

Stefan a fost cantaret la biserica unde slujea tatal sau, apoi prin anii facultatii a lucrat in domeniul cadastrului. Mai mult din curiozitate, Stefan a hotarat sa plece peste hotare, dar calatorea des acasa, fiindu-i dor de apropiati. A stat doi ani departe de casa si a ajuns in Danemarca, unde a fost curier, timp de doua-trei luni, apoi manager al unuia dintre depozitele companiei de curierat.

Dorul de casa l-a facut pe Stefan sa se intoarca in tara la finalul anului 2014. La sfatul unui prieten, a accesat fonduri europene in apicultura, cu gandul de a incepe propria afacere. A obtinut 24.000 de euro si a demarat afacerea Fanel Fagurel.

Cum incepi o afacere cu miere in provincie?

Initial, a investit 10.000 de lei, cumparand mai multe familii de albine. Taxele avizelor pentru depunerea dosarului si cheltuielile pe drumurile catre institutiile de unde avea nevoie de acte reprezinta alte parti ale investitiei.

„Afacerea creste in fiecare an putin cate putin si daca in primul an abia am reusit sa imi fac loc pe aceasta "piata", acum pot spune tare mandru ca am reusit sa dezvolt o afacere si in acelasi timp un "brand" cautat de multa lume. Daca la inceput eram cunoscut doar pe plan local (in orasul Pucioasa, judetul Dambovita, unde locuiam), acum, spre surprinderea mea, produsele mele sunt cautate de persoane de prin toate colturile tarii si chiar de peste hotare”, spune Stefan Gorgon.

Fanel Fagurel nu este afacerea unei singure persoane, ci este o afacere de familie, in care Stefan este permanent ajutat de catre familie, iubita si prieteni. Cu ajutorul partenerei lui a creat un nou brand, „Ancuta Albinuta”, cu care a intrat pe piata din Bucuresti. Insa, Stefan nu se sustine financiar in totalitate din afacerea cu miere, asa ca de cateva luni este controlor de stoc la o firma de retail din Bucuresti.

Vanzari la targuri si online

Produsele sunt expuse atat in mediul online pe paginile de Instagram sau Facebook, dar si in mediul offline, atunci cand interactioneaza direct cu clientii la targuri sau cu ocazia diferitelor sarbatori. Produsele Fanel Fagurel pot fi gasite la targurile din judetul Dambovita si din Bucuresti. Vanzarile la targuri difera in fiecare an, fiind influentate de mai multi factori, printre care vremea de afara si numarul participantilor la targ. In medie, vanzarile sunt intre 1.500 si 2.000 de lei. Valoarea medie a unui bon ajunge la 50 de lei in online, iar in mediul fizic este putin mai redusa.

In 2018, Fanel Fagurel a vandut miere in valoare de 20.000 de lei. „Asta doar pentru ca ne incapatanam sa nu vindem en gros, ci doar la borcan, direct consumatorului final si asta rezulta un stoc destul de mare. Spre norocul nostru, mierea nu este un produs perisabil si se poate pastra foarte mult timp”, adauga Gorgon. Pentru anul 2019, se estimeaza o crestere de peste 25% a afacerilor.

Riscurile unei afaceri cu albine

„Riscurile pot fi multe, de la un an neproductiv cum a fost in urma cu ceva sezoane, cat si cu pierderea masiva a efectivului de familii de albine, dar asta tine cel mai mult de apicultor. Intr-un an poate nu iti vei putea acoperi cheltuielile de pastoral. Si da, sunt destul de mari”, spune Gorgon.

Planurile in acest domeniu se pot schimba rapid, in functie de evolutia stupinei, a conditiilor meteo si a modului in care se arata natura.

„In apicultura totul este relativ. Albina este in stransa legatura cu natura si depinde de ea foarte mult. Asa ca, pana nu vedem ce ne ofera acest an, nu ne putem face multe planuri. Un apicultor batran mi-a spus ca in apicultura in primii zece ani esti invatacel, asa ca planul pentru urmatorii ani este sa invat cat mai mult despre aceasta minunata meserie si sa pot dezvolta aceasta afacere cat de mult posibil. Intentionez sa ma extind cu desfacerea produselor noastre si sa venim in ajutorul tuturor celor care isi doresc sa guste din acest produs oferit de natura cu ajutorul albinelor”, spune Stefan Gorgon.

In prezent, Fanel Fagurel are 175 de familii de albine, vatra stupinei fiind in Comuna Vulcana Pandele din judetul Dambovita. Cantitatea de miere produsa difera de la an la an, dar intr-un an bun se pot produce chiar si cateva tone de miere, un stup putand produce pana la 40-50 de kilograme de miere. „Sezonul apicol, cand albinele produc miere incepe pe la jumatatea lunii aprilie, atunci cand pomii fructiferi infloresc si se termina la inceptul lunii septembrie, atunci cand familiile de albine se pregatesc de iernare”, explica Gorgon.

Pretul unui borcan de 400 de ml cu miere de rapita este 13 lei, iar cel al unui borcan de 800 de ml este de 24 de lei. Mierea de salcam costa 19, respectiv 36 de lei. Un borcan cu miere cu nuca sau catina de 400 de ml costa 20 de lei.

Sursa foto: Facebook Fanel Fagurel

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Anca Olteanu
Sunt redactor coordonator al publicației Retail.ro, parte din InternetCorp. Înainte am lucrat la site-urile Ziare.com și Wall-street.ro și la agenția de presă Mediafax, unde am fost reporter al departamentului Economic. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității din București.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri