Din august 2019, Jorge Levinson s-a alaturat echipei Bayer Romania ca noul director al diviziei Pharmaceuticals, pregatit sa maximizeze rezultatele companiei si sa aduca pe piata medicamente accesibile pacientilor romani. In cadrul unui interviu pentru wall-street.ro, Levinson a povestit despre asteptarile cu privire la tara noastra, dar si despre provocarile pe care isi doreste sa le depaseasca cu brio.

Jorge Levinson are o experienta de 15 ani in domeniul farmaceutic, unde a lucrat atat in Germania la sediul central Bayer, cat si in Maroc sau Ucraina, dar a condus echipa de marketing din Iran. Acum mai bine de 10 ani a venit in Romania, pentru a pregati lansarea unor noi produse. Isi aminteste ca a lucrat foarte bine cu echipa din Bucuresti, asa ca acum, cand i s-a oferit oportunitatea sa coordoneze Divizia Pharmaceuticals din Romania si Republica Moldova, a spus “De ce nu? Hai sa vina urmatoarea provocare!”.

Jorge Levinson, intre calendarul german si cel romanesc

S-a mutat in Romania pentru 3 ani, insa si-a propus ca sederea sa sa nu treaca fara impact, mai ales in cadrul echipei. Prima provocare pe care a observat-o a fost (ne)respectarea termenelor limita. Glumeste ca se afla prins intre calendarul german si cel romanesc, pentru ca acolo deadline-urile erau sfante si se respectau, iar aici mai primeste, uneori, un "nu stim cand".

“Cand te referi la acest business, atunci cand te muti in alta tara trebuie sa preiei fraiele. Trebuie sa muncim mai mult pentru a imbunatati puterea de respectare a deadline-ului, noi ca echipa”, imi spune Levinson. "Dar de multe ori, atunci cand vorbim despre business si despre abordarea pietei, nu depinde totul de noi, ci conteaza si intregul sistem. Noi ca indivizi, dar si noi ca asociatii, trebuie sa vedem cum imbunatatim timpul pentru a aduce catre pacienti un produs mai repede si mai usor. Asta e una din prioritatile mele."

Originar din Mexic, parcursul profesional al lui Levinson a inclus functii de conducere in diferite zone ale lumii, de la Mexic, Spania si Germania, pana la Ucraina, Maroc si Orientul Mijlociu.

“Fiecare tara are provocari si oportunitati diferite. Nu putem compara, dar pot sa spun ca Romania este o piata in dezvoltare, si o data cu aceasta vin si oportunitatile. Fiind o piata in dezvoltare, sunt multe lucruri care trebuie imbunatatite. Accesul pacientilor la medicamente, asta e un domeniu principal care trebuie dezvoltat, timpul in care putem aduce pe piata un medicament accesibil. Un subiect sensibil care merita dezbatut si imbunatatit este scurtarea timpului de rambursare al costurilor medicamentelor”, este de parere Jorge Levinson.

Cu privire la acest subiect, noul sef al diviziei Pharmaceuticals Bayer Romania spune ca sistemul de decontare a fost facut in asa fel incat Romania este la coada Uniunii Europene. Pentru a avea un produs rambursat, producatorii trebuie sa astepte ca majoritatea tarilor europene sa treaca prin acest proces si abia apoi se va face o evaluare si pentru statul roman.

“Asta este un lucru pe care imi doresc sa il schimb”, spune Levinson. Tot la capitolul obiective, noul sef al diviziei farma din Bayer Romania are in vedere construirea si imbunatatirea increderii pe care compania o genereaza societatii.

"Cand spun incredere ma refer la faptul ca Bayer este o companie cu traditie in domeniul increderii, atat interna cat si externa. Suntem concentrati sa cercetam si sa dezvoltam propriile medicamente si asta am facut pentru mai mult de 100 de ani. La nivel extern, ceea ce trebuie sa construim in continuare este aceasta incredere pe care Bayer o genereaza societatii pentru ca aceasta sa inteleaga ca produsele noastre sunt de calitate ridicata si sunt cele mai bune tratamente pentru ariile terapeutice disponibile. La nivel de companie, trebuie sa credem in noi insine. Trebuie sa credem ca putem sa ne depasim limitele, ca putem merge si mai departe", spune Levinson.

In afara de accesibilitatea la medicamente, mexicanul este de parere ca Romania trebuie sa “schimbe viteza” cu privire la investitiile din spitale, in echipamente, pentru ca romanii sa fie tratati mai rapid.

Intrebat despre tendintele din piata farmaceutica, alaturi de provocarile mentionate, de accesul pacientului la medicamente si oportunitatile unei piete in dezvoltare, Jorge Levinson mizeaza destul de mult pe cresterea PIB-ului din Romania, pe care o leaga direct de cresterea business-urilor, chiar ai a celor farmaceutice, cum este Bayer.

“Fata de acum 10 ani, am fost surprins sa vad cat de mult a evoluat sistemul si societatea. Acum 10 ani, tin minte ca accesul medicamentelor catre pacienti era destul de limitat. Inca nu am ajuns la cel mai bun nivel, dar bineinteles ca exista o imbunatatire. De asemenea, a existat si o imbunatatire in ceea ce priveste educatia pacientilor si a societatii”, spune noul sef Bayer.

Cu toate acestea, este constient ca o crestere constanta nu vine doar cu un portofoliu, “dar si prin inovatia cu care venim pe piata”.

La nivel global, datorita evolutiei tehnologice din ultimii ani, industria farmaceutica se afla intr-o era in care poate sa inteleaga originile bolilor, in special originea cancerului. “Acum, dupa ce am inteles genomul uman, ajungem sa intelegem ce declanseaza diferite tipuri de tumori. Sunt multe gene avariate care conduc catre mai multe tipuri de tumori. Astfel, Bayer se focuseaza pe inovatie, pe a descoperi cum sa trateze diferite tipuri de tumori”, precizeaza Levinson.

Bayer are cel putin trei produse care urmeaza sa fie lansate, la nivel international, printre care si Vitrakvi*. “ Toate acestea sunt medicamente fantastice pentru gena NTRK, care ajuta la cresterea tumorilor”, spune mexicanul.

“Mi-ar placea sa lucrez in Romania sa vad cum as putea accelera accesul pacientilor la acest medicament. Daca trebuie sa asteptam dupa toate statele si aprobarea lor, in Romania o sa mai asteptam cativa ani”, precizeaza acesta.

Citeste si:

    *La doar cateva zile dupa interviu, Comisia Europeana a aprobat medicamentul Vitrakvi (substanta activa larotrectinib) pentru punerea pe piata Uniunii Europene. Medicamentul este considerat prima terapie pentru cancer care tinteste o anumita mutatie genetica a tumorii indiferent in ce zona a organismului se afla aceasta. Vitrakvi a fost deja aprobat in noiembrie 2018 in SUA.

    Bayer, inovatie si statul roman

    Acum 2 ani, Bayer a creap Leaps, o companie care se axeaza pe inovatie. Leaps by Bayer se concentreaza pe inovare si pe cercetari care ar putea schimba fundamental in bine lumea in care traim. Anul acesta, Bayer a achizitionat compania BlueRock, care dezvolta terapii cu celule stem pluripotente induse, realizate prin reprogramarea celulelor mature ale corpului pentru a se comporta ca celulele stem embrionare care sunt injectate pentru a restabili tesutul bolnav al pacientilor.

    Citeste si:

      "Atunci cand vorbim despre inovatie, un punct crucial este sa implici Romania in dezvoltarea studiilor clinice pentru medicamente. Bayer face foarte multe studii clinice si exista investitii si interes pentru statul roman", precizeaza Levinson. Cu toate acestea, autoritatile nu par prea interesate sa ajute producatorii de medicamente in acest sens.

      "Din momentul in care inaintam un studiu clinic, exista o perioada de timp lunga si imprevizibila pana cand este aprobat. Dar studiile de acest fel trebuie sa inceapa relativ repede, pentru ca lucram cu date fixe care nu pot fi alterate de timp. Daca intariziem cu obtinerea aprobarilor, in final nu putem aduce inovatie. Asta e ceva ce mi-ar placea sa discut cu institutiile de stat", atrage atentia Levinson.

      Chiar daca in acest moment exista un site in care sunt prezentate toate studiile clinice desfasurate in Romania, nu exista si un calendar precis, spune Levinson. "O asemenea initiativa ar putea aduce numai beneficii pentru pacientii romani".

      Jorge Levinson: Cel mai important este sa facem accesibile pentru pacienti cat mai multe produse, nu sa le lansam

      Divizia Bayer Pharmaceuticals acopera trei arii importante din medicina, si anume oncologie, oftalmologie si cardiologie.

      "In ceea ce priveste oncologia, vrem sa aducem produse in portofoliu in cel mai scurt timp, adica in urmatoarele 12 luni. Acelasi lucru se aplica si la oftalmologie. Vrem sa crestem accesul pacientilor, pentru ca una este sa lansam produsul pe piata si cealalta este sa existe acces catre bolnav. Cu privire la medicamentele pentru cardiologie, Bayer lucreaza sa aduca noi indicatii pentru consumul de medicamente, ceea ce va ajuta la imbunatatirea ingrijirii pacientilor si la reducerea erorilor in cadrul sistemului medical si de asistenta sociala", sustine Levinson.

      “Chiar daca nu este un produs noi, avem responsabilitatea de a comunica societatii despre noile arii terapeutice pe care le poate trata”, spune Levinson, facand referie la Xarelto, medicament folosit pentru a preveni tromboembolia venoasa.

      In Romania, in ceea ce priveste vanzarea de produse, exista o competitie intre cele de oncologie si cardiologie. Bayer se asteapta ca Xarelto sa aiba rezultate bune, daca se raporteaza la cifrele de la nivel global.

      “Pentru acest an, vrem sa imbunatatim accesul pacientilor la produsele noastre. Vrem sa lucram atat cu asociatii, cat si cu institutiile de stat, pentru a vedea daca putem imbunatati calendarul pe care il avem acum cu privire la rambursare. In ceea ce priveste partea interna, vreau sa ridic nivelul echipei prin traininguri, educatie, pentru a le putea oferi clientilor cele mai bune servicii”, spune noul sef al diviziei farma din cadrul companiei Bayer Romania.

      Bayer este o companie globala cu competente cheie in domeniul Stiintelor Vietii, respectiv sanatate si agricultura. In anul fiscal 2018, grupul avea aproximativ 117.000 de angajati si a inregistrat vanzari de 39,6 de miliarde de euro. Cheltuielile cu capitalul s-au ridicat la 2,6 miliarde de euro, iar cele cu cercetarea si dezvoltarea la 5,2 miliarde de euro.

      Abonează-te pe

      Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

      Despre autor
      Ivona Stog
       Ivona este editor web la wall-street.ro din februarie 2018.

      Te-ar putea interesa și:



      Mai multe articole din secțiunea Companii »


      Setari Cookie-uri