Andreea si Marius Simion au renuntat la joburile din corporatie in urma cu trei ani si au deschis un atelier de cofetarie si patiserie in Bucuresti, Angeline Cake Boutique. Afacerea este impartita intre comenzile personale si contractele cu diferite locatii pentru produse de patiserie si prajituri din toate colturile lumii, de la specialitati americane la deserturi clasice iraniene.

Pentru Andreea, in varsta de 33 de ani, povestea afacerii lor este una clasica: doi fosti corporatisti se cunosc la locul de munca, devin o familie si isi creeaza propria afacere. Amandoi au lucrat in consultanta, Marius pe zona juridica, iar ea a fost manager de proiect si a lucrat in zona de fonduri europene. Dupa cinci-sase ani, au terminat de scris la acest capitol din cartea lor si au deschis altul, intr-un domeniu in care singura experienta pe care o aveau era cea de gurmanzi.

„A fost un moment in care am zis sa facem ceva impreuna si asa s-a nascut atelierul. Noi am pornit cu gandul ca vrem sa facem ceva pentru noi. Atelierul nu s-a nascut din placerea de a face prajituri, ci din placerea noastra de a manca dulce, ceva bun, de calitate, cu ingrediente naturale, la un pret rezonabil”, spune Andreea Simion.

Andreea si sotul ei, Marius, au deschis atelierul Angeline Cake Boutique in 2017, dupa o investitie de 50.000 de euro. Cuptoarele au inceput sa mearga in luna aprilie, incinse de cofetarul proaspat angajat. Tot atunci au venit primele comenzi si provocari. In primele zile de cand au deschis, cei trei au primit o comanda pentru un eveniment cu 250 de persoane.

De la cifre la bucatarie

In primele luni de afacere, productia era realizata de singurul cofetar angajat. Apoi, sotii Simion au realizat ca este cazul ca intre in laborator, sa invete retetele si sa ajute la productie. In prezent, productia este sustinuta de trei angajate, fara experienta anterioara, care au invatat cofetarie de la Andreea, care acum stie sa faca toate retetele.

„Cele trei fete pe care le avem acum au venit la noi fara experienta. Le-am ales fiindca ne-au aratat ca sunt pasionate, ca isi doresc sa invete. Acolo unde este pasiune, poti sa faci mult mai mult decat atunci cand ai experienta. Cand este pasiunea, poti sa creezi si sa faci lucruri faine”, spune Andreea.

Salariul mediu al angajatelor este de circa 2.500 de lei net, iar programul celei care lucreaza in productia de dimineata incepe la 6 sau 7 dimineata, iar celelalte pot veni si mai tarziu, la 9-10, pentru fabricarea torturilor sau a prajiturilor.

„Cel mai dificil obstacol a fost cel de resurse umane, a fost un aspect pe care nu l-am constientizat cand am inceput afacerea. Intr-un final, ne-am dat seama ca este o instabilitate foarte mare in zona asta si ne-a dat putin inapoi. In momentul in care nu ai siguranta echipei de productie, iti este destul de greu sa mergi inainte si sa faci lucruri. Acum suntem foarte incantati ca avem o echipa buna intr-un final”, spune Andreea.

Dulce din toata lumea

Retetele Angeline Cake Boutique sunt departe de cele clasice. In laboratorul din Bucurestii Noi nu se fac eclere, savarine sau amandine, dar se lucreaza la Pasteis de nata, produs originar din Portugalia, la macarons (Franta), trufe (Belgia), Red velvet (America), canoli (Italia), tort de morcovi (Anglia) si persian love cake (Iran). Cu motto-ul „All around the sweet world”, sotii Simion accepta toate provocarile dulci: chiar si 20 de deserturi diferite din 20 de tari – ideea unui cuplu care urma sa se casatoreasca.

Torturile raman pe primele locuri in preferintele clientilor, in timp ce tartele pe care le fac sunt sezoniere si atrag clienti in special vara, cand sunt foarte multe fructe pe piata.

Anul acesta, cele mai vandute produse au fost Pasteis de nata, torturile naked, iar vedeta a fost tortul Red velvet, personalizat cu capsuni, trandafiri si crema de mascarpone, care a reprezentat circa 80% din torturile de nunta.

In prezent, segmentul de business to business al afacerii lor, reprezentat de colaborarile cu cele 15 locatii in care duc produse proaspete, are o cota de circa 35%-40% din cifra de afaceri. Evenimentele private, comenzile persoanelor fizice pentru nunti si botezuri sunt, insa, baza afacerii, reprezentand restul de 60%-65% din cifra de afaceri.

Prin octombrie 2017, Angeline Cake a ajuns pe breakeven, iar in 2018 raporta o cifra de afaceri de aproape 80.000 de euro. Anul acesta se asteapta sa isi dubleze cifra de afaceri si sa continue investitiile in echipamentele necesare in laborator, in eficientizarea proceselor de marketing, pentru a deveni mai cunoscuti.

Cofetaria inseamna foarte multa matematica

Torturile pe nivele pe care le fac in atelier sunt comestibile. Ei nu lucreaza cu machete din polistiren pe care le imbraca in pasta de zahar, ci doar cu betisoare de bambus care sa sustina structura si greutatea tortului.

„Sa faci un tort pe mai multe nivele este chiar provocator. In spate este un adevarat sistem de proiectare, in sensul ca fiecare tort se asaza intr-un anumit loc, folosind un sistem de bete si betisoare. Totul se proiecteaza si se calculeaza. Poti sa calculezi inclusiv unghiurile. In plus, dureaza destul de mult timp sa asamblezi un tort. Din punctul meu de vedere, cofetaria inseamna foarte multa matematica, nu doar la partea de montat torturi, ci si la retete care trebuie respectate”, explica Andreea Simion.

Pasul urmator in afacere este sa deschida un magazin fizic, pentru a ajunge la mai multi clienti. „La noi s-a mers mult pe recomandari. Bulgarele de zapada a crescut din recomandare in recomandare. Ne bucura, pentru ca de doi ani avem clienti care cumpara doar de la noi. Ne dorim, insa, sa fim prezenti fizic undeva, sa putem interactiona cu cat mai mult cu clientii, sa ne formam comunitatea noastra si sa oferim cat mai multor oameni din deserturile noastre”, spune Andreea.

Sursa foto: Facebook Angeline Cake Boutique

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Anca Olteanu
Sunt redactor coordonator al publicației Retail.ro, parte din InternetCorp. Înainte am lucrat la site-urile Ziare.com și Wall-street.ro și la agenția de presă Mediafax, unde am fost reporter al departamentului Economic. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității din București.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri