Pentru multi manageri, demisia angajatilor buni poate fi o lovitura decisiva, mai ales in contextul actual, cand majoritatea industriilor se confrunta cu problema lipsei de personal. Pentru a evita scenariile in care un lider ramane fara oamenii pe care se baza cel mai mult, exista o serie de tehnici care merita puse in aplicare.

Investeste in dezvoltarea lor personala

Una dintre caracteristicile pe care le intalnim des la angajatii valorosi este aceea ca indiferent de varsta, ei nu inceteaza sa invete si sa isi perfectioneze munca pe care o fac. Conform piramidei lui Maslow, pe lista celor cinci nevoi de baza se numara si cea a autorealizarii, a dezvoltarii personale, asa ca orice angajat valoros va simti nevoia sa fie stapan pe ceea ce stie sa faca.

Fie ca este vorba de o pasiune pe care vrea sa o perfectioneze, de un domeniu pe care vrea sa il stapaneasca foarte bine sau de un set de abilitati pe care vrea sa le dobandeasca, toate aceste pot fi motorul si declansatorul care determina o persoana sa schimbe sau nu locul actual de munca. Atat timp cat va simti ca mediul in care lucreaza ii sustine dorinta de autorealizare, cel mai probabil va alege sa ramana. De aceea, un lider bun va investi si in dezvoltarea personala a angajatilor sai, oferindu-le accesul la diferite cursuri din domeniile care ii pasioneaza si ii ajuta sa evolueze in directia dorita.

Ofera beneficii extrasalariale

Unul dintre lucrurile aflate in fruntea listei cu motive pentru care angajatii aleg sa plece dintr-o firma este dat de faptul ca nu se simt recompensati pe masura muncii si efortului depus. Orele petrecute suplimentar pentru incheierea unor taskuri urgente, rezolvarea rapida a unor probleme aparute brusc, disponibilitatea angajatilor chiar si in concediu sunt „responsabilitati” nu foarte sanatoase, dar care apar in cadrul anumitor companii si care nu intotdeauna sunt recompensate. Un lider bun se asigura ca oamenii de top din echipa lui beneficiaza de un salariu corect care sa le permita nu doar sa isi plateasca taxele lunare, ci si sa se poata relaxa si sa duca o viata cel putin decenta. Pentru asta, managerii pot oferi angajatilor pe langa salariu si beneficii sub forma de carduri si tichete de masa, vouchere si carduri de vacanta, carduri pentru excursii culturale si multe alte bonificatii care aduc un plus de incredere oricarui membru al echipei.

Subordoneaza-i o echipa

Modul in care un angajat isi poate pune in valoare tot ceea ce stie sa faca este sa ii invete si pe ceilalti informatiile pe care el le stapaneste deja. Pe langa un plus de responsabilitate, angajatul va primi prin asta mai multa incredere in sine, confirmarea faptului ca este un pion important in companie, posibilitatea de a-si crea propriile strategii de dezvoltare, sansa de a lucra in echipa si de a gasi metodele creative prin care poate obtine rezultatele dorite. Pentru multi angajati aceasta poate fi o provocare interesanta care ii scoate din zona de confort dar si din rutina. Astfel, le poate da ocazia sa descopere ca dispun de multe abilitati, capacitati sau talente pe care pana atunci le-au folosit mai putin.

Citeste si:
Beneficii extrasalariale preferate: cadouri, vacante si festivaluri
BenefitOnline.ro: Angajatii...

Incurajeaza-l sa ia singur decizii

O alta modalitate prin care un manager poate pastra mult timp oamenii buni in echipa sa este sa le ofere sansa de a lua singuri decizii. Nevoia de independenta si singuranta faptului ca ideile si parerile unei persoane conteaza ii poate da siguranta ca se afla in locul potrivit. Acest exercitiu nu doar ca va imbunatati performantele companiei (angajatii buni fiind responsabilizati si incurajati sa gandeasca singuri, sa gaseasca solutii sa ceara ajutor atunci cand nu reusesc sa indeplineasca taskurile), ci va consolida stima de sine a personalului. Un angajat bun, increzator in fortele sale proprii, inseamna un plus de performanta adus firmei. Asa ca ideal este ca un manager sa dea voie angajatului sa ia decizii singur. De exemplu, sa hotarasca faptul ca are nevoie de un om in plus in echipa sa, sa il angajeze singur, sa aplice anumite strategii sau sa faca anumite actiuni, fara sa mai primeasca aprobarea altor sefi.

Exista numeroase metode si tehnici prin care un manager isi poate pastra mult timp oamenii buni in echipa sa. De cele mai multe ori, succesul aplicarii lor depinde de implicarea managerului si de constientizarea faptului ca angajatii buni sunt cel mai valoros capital.

Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Companii »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Wizz Air introduce doua rute noi in 2020