Antreprenorilor români le place să fie implicați cât mai mult în businessurile pe care le lansează, însă tot mai mulți încep să își dea seama că modelul ”one-man-show” nu este viabil pe termen lung și au nevoie de parteneri în cadrul afacerii, consideră Nick Kovacs, CEO al fondului de investiții Agista.

Lansat la în primăvara anului 2022, Agista este un fond care se concentrează pe investiții de ”growth”, adică plasamente în companii care au trecut de etapa de start-up și care acum intră într-o etapă de creștere accelerată. Agista face parte din Impetum, un grup de companii și fonduri de investiții care de-a lungul timpului a atras în acționariat nume importante din businessul românesc, precum frații Pavăl (fondatorii Dedeman) sau Dan Șucu (fondatorul Mobexpert).

Antreprenorii au devenit mult mai conștienți de cât de mult îi poate ajuta un partener în business. Acesta este și modelul pe care îl căutăm. Nu căutăm antreprenori care sunt «one man show», pe care se bazează întreaga companie și în cazul cărora, atunci când pleacă în vacanță, cifra de afaceri scade cu 50%.

Nick Kovacs, CEO Agista

Agista investește în general în companii cu afaceri de 5-15 mil. euro, care au un istoric de cel puțin câțiva ani și care înregistrează creșteri anuale de profit de două cifre. Fondul investește în general sume cuprinse între 2 și 5 mil. euro, însă cifra se poate schimba în funcție de cazuri specifice.

”Căutăm companii și antreprenori care înțeleg că ceea ce i-a dus până aici nu îi va duce și mai departe, care înțeleg că au nevoie de un extra «boost» astfel încât să ducă compania la următorul nivel și care sunt bucuroși să aibă un partener”, menționează Nick Kovacs.

De ce o firmă deja profitabilă și aflată deja pe creștere ar avea totuși nevoie de un fond de investiții în acționariat?

”Este o întrebare îndreptățită iar răspunsul constă în faptul că dacă tu ca antreprenor ești singur, și nu ai niciun alt investitor care să te susțină, s-ar putea să ajungi la mărimea dorită a companiei în 5 ani – comparativ cu 2 ani, de exemplu, dacă ar face un parteneriat cu Agista. Noi venim cu know how și sinergiile de grup, iar astfel este foarte posibil ca după acei 5 ani procentajul de acțiuni deținut de antreprenor să valoreze mai mult decât ar fi valorat în situația în care el rămânea singurul acționar”, explică Nick Kovacs.

Agista își propune să preia doar pachete minoritare de acțiuni din cadrul companiilor în care investește, în vreme ce antreprenorul/fondatorul rămâne cu pachetul majoritar al companiei. Fondul nu are ca obiectiv schimbarea conducerii companiei, având însă un reprezentant în Consiliul de Administrație al acesteia.

”Intrarea noastră într-o companie este simplă: noi facem o investiție minoritară care ne conferă o poziție în board, care este în continuare condus de principalul acționar. Această poziție din board ne oferă și drepturi de veto care se aplică doar unor decizii foarte importante pentru viitorul companiei. De exemplu: schimbarea principalului produs vândut, schimbarea strategiei de bază a companiei, împrumuturi foarte mari de la bănci sau vânzări majore de active”, a declarat CEO-ul Agista.

În orice relație dacă nu ești dorit, mai bine fiecare își vede de drum. Antreprenorul trebuie să își dorească un parteneriat în business. Dacă trebuie să duci muncă de convingere cu un antreprenor, înseamnă că nu ești dorit cu adevărat și sunt șanse mari ca relația să nu meargă

Nick Kovacs, CEO Agista

Kovacs explică faptul că know-how-ul oferit de Agista se aplică foarte des în special în privința eficientizării financiare a companiilor, cunoscut fiind faptul că multor companii antreprenoriale le lipsește rigurozitatea financiară specifică în special multinaționalelor sau marilor companii românești.

”Ideal este ca noi să îi putem ajuta când vine vorba de strategie, de eficiență financiară și poate chiar de HR. Restul managementului rămâne în mâinile antreprenorului și noi preferăm să fim «hands off»”, adaugă Kovacs.

În ce domenii vrea să investească Agista și ce tranzacții ar putea avea loc în următoarele luni

IT-ul este principalul domeniu spre care Agista și-a îndreptat atenția până în prezent, plasamentul de la Bittnet Systems fiind cel mai important. Lansată în 2007, firma de IT – acum un adevărat grup – a urcat de la afaceri de 100.000 de lei în acel an, la 268 mil. lei în 2002, fiind un exemplu de succes de creștere pe Bursa de Valori București.

Softbinator Technologies, Arobs Transilvania și Global Resolution Experts sunt alte investiții realizate de Agista în domeniul IT.

Dincolo de acestea, fondul a anunțat recent că vrea să preia o parte din Isokinetic Sport (care deține clinica de reabilitare medicală și ortopedică Centrokinetic). Tranzacția așteaptă în prezent aprobarea Consiliului Concurenței.

Citeste si:

    ”În domeniul medical ne uităm doar la businessuri nișate, așa cum este cazul Centrokinetic. De asemenea, privim cu atenție economia circulară, un domeniu care este și va fi foarte important în România și în restul lumii în următorii ani. Suntem în discuții cu mai multe companii din diverse domenii, iar o parte din ele activează în sectorul reciclării”, menționează Nick Kovacs.

    CEO-ul Agista anticipează că fondul va putea să anunțe o primă tranzacție în sectorul economiei circulare în următoarele 6-12 luni.

    Sursa foto: Agista

    Abonează-te pe

    Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

    Despre autor
    Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.
    Setari Cookie-uri