Grupul Teraplast a înregistrat, în anul financiar 2023, o cifră de afaceri consolidată de 672 milioane de lei, în scădere cu 5%, influenţată preponderent de scăderea semnificativă a diviziei Granule, iar profitul net a fost menţinut în teritoriu pozitiv, la 1,1 milioane de lei, în pofida sezonalităţii specifice finalului de an, potrivit un comunicat al grupului.

"Exporturile au reprezentat 16% din cifra de afaceri, iar produsele Grupului TeraPlast au ajuns în 22 de ţări din Europa. La nivel cantitativ, volumele vândute sunt la aproape acelaşi nivel precum în 2022 - 75.346 tone în 2023 versus 76.931 tone în 2022 - înregistrând o scădere de doar 2% an/an. Evoluţia cantitativă din a doua jumătate a anului, în special creşterea cu 27% a volumelor în T4 2023 faţă de T4 2022, indică o revenire a tendinţei de creştere, superioară celei din 2022", se menţionează în comunicat.

Conform sursei citate, profitul net la nivelul anului 2023 a fost menţinut în teritoriu pozitiv, la 1,1 milioane de lei, în pofida sezonalităţii specifice finalului de an. Totodată, segmentul Instalaţii a generat un profit net de 17,3 milioane de lei. În schimb, două divizii au înregistrat pierdere, Ferestre (-1,9 milioane lei) şi Ambalaje (-15,7 milioane lei).

"Rezultatele reflectă condiţiile economice dificile, cu scăderea cererii pe o parte dintre pieţele pe care activăm, ceea ce pentru noi a însemnat direcţionarea efortului către menţinerea volumelor, a cotelor de piaţă şi a marjelor. A trebuit să navigăm în mediu diferit faţă de cel pe care l-am previzionat la începutul anului 2023, determinat în principal de avansul mai lent al lucrărilor de infrastructură, al reabilitărilor rezidenţiale şi de scăderea cererii pentru granule", a declarat Ioana Birta, directorul financiar al Grupului TeraPlast.

Ea a subliniat că 2023 a fost un an dens în evenimente şi din perspectiva extinderii activităţii.

"Am operaţionalizat o investiţie majoră, fabrica de folii stretch, şi am finalizat negocierile pentru achiziţia Palplast şi a Grupului Freiler. Aceste operaţiuni M&A au implicat costuri excepţionale, care s-au resimţit în rezultatul consolidat şi au reprezentat 1,2 milioane de lei. Pornim în 2024, însă, întăriţi de aceste achiziţii şi cu perspective bune pe pieţele din Vestul Europei." a mai precizat Birta.

Potrivit companiei, segmentul Instalaţii, cel mai mare şi mai performant din cadrul Grupului, a avut rezultate pozitive pe linie, chiar dacă procentele de creştere au fost moderate comparativ cu anii anteriori pe fondul deflaţiei generate de preţurile substanţial reduse ale materiei prime.

"Activitatea a beneficiat de avansul lucrărilor de construcţii inginereşti din fonduri publice, aflate în accelerare în special în a doua parte a anului trecut. Marja EBITDA a segmentului Instalaţii a depăşit 10%, în timp ce profitul net de 17,3 milioane de lei a acoperit rezultatele negative ale altor linii de business", se precizează în comunicat.

Totodată, segmentul Granule a cunoscut o contracţie amplă a cifrei de afaceri (-40%) ca urmare a restrângerii activităţii clienţilor.

"Chiar şi în urma acestei contracţii, care a afectat toată piaţa, TeraPlast rămâne principalul furnizor pentru clienţii segmentului. Din cauza creşterii costurilor, EBITDA s-a redus la 6 milioane de lei (-53% vs 2022), însă marja EBITDA a fost peste media la nivel consolidat, respectiv 7,9%. Totodată, divizia a avut o contribuţie pozitivă la profitul net, cu 1,6 milioane de lei.", se mai spune în comunicat.

La nivel de Grup erau angajate la finalul anului trecut 932 de persoane comparativ cu 963 în 2022. În cadrul diviziei Instalaţii au fost făcute angajări suplimentare, în timp ce în subsidiare s-au făcut eficientizări prin reducerea personalului.

Grupul TeraPlast este cel mai mare procesator de polimeri din Europa de sud-est. Grupul este compus din companiile: TeraPlast, TeraGlass, TeraPlast Recycling, TeraBio Pack, Palplast Moldova şi Somplast.

Sursa foto: Teraplast

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri