Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) se lasă așteptat în ceea ce privește lucrările la infrastructura de apă, canalizare și gaze, unde fondurile disponibile sunt de 1,8 miliarde de euro, dar proiectele de reabilitare termică se mișcă mai repede, este de părere Alexandru Stânean, directorul general grupului de firme Teraplast.

Teraplast a încheiat anul 2023 cu o cifră de afaceri 672 milioane de lei, în scădere cu 5%, impactul cel mai mare avându-l scăderea prețurilor de vânzare, creșterea cheltuielilor salariale, dar și a costului cu energia electrică.

Două componente importante ale business-ului Teraplast sunt cele de instalații (țevi) și producția de ferestre cu tâmplărie PVC, ambele componente privind și către aportul pe care-l pot aduce lucrările publice care vor fi finanțate prin PNRR.

În timp ce lucrările de infrastructură publică reprezintă o cotă importantă din business-ul Teraplast, proiectele care țin de rețelele de apă, canalizare și gaze cu finanțare europeană încă se lasă așteptate.

„PNRR-ul încă se lasă așteptat. Noi ne uităm cu precădere la cei 1,8 miliarde de euro pentru apă, canalizare și gaze. Pe partea de reabilitare termică sunt 2,2 miliarde de euro. Aici lucrurile se mișcă mai rapid. Probabil că municipalitățile se mișcă mai bine decât regiile de apă. În PNRR sunt foarte multe de făcut. Problema e că imediat trecem și de decembrie 2026, iar când vom trage linie vom vedea cât nu am accesat”, a declarat, într-o conferință de presă, Alexandru Stânean.

Potrivit directorului financiar al grupului TeraPlast, Ioana Birta, business-ul de instalațiile a reprezentat circa 75% din cifra de afaceri a grupului, o pondere mai mare ca în 2022, dar ar putea crește și mai mult dacă se pornesc proiectele de apă, canalizare și gaze care așteaptă fondurile europene.

Totodată, business-ul de ferestre ar putea crește și el o dată cu lansarea de noi proiecte de reabilitare termică. Teraplast a schimbat strategia în 2023 în ceea ce privește vânzarea de ferestre, mergând către clienții companii de construcții și firme care au proiecte de reabilitare termică. Decizia de a se îndrepta către clienții corporate a venit a urmare a unei scăderi a vânzărilor prin rețelele de bricolaj.

Teraplast se extinde în Europa prin achiziții. Are în plan și alte preluări

Grupul a preluat recent grupul de firme austriac Freiler, pentru suma de 16,5 milioane de euro, dar și producătorul basarabean de țevi PalPlast, pentru 1,8 milioane de euro, în care va investi încă 1 milion de euro în 2024.

Directorul general al Teraplast a confirmat că se uită în continuare la posibile ținte de achiziții, atât în România, dar și în afara țării.

„Ne uităm și la companii din România, dar și din afară. Cele din afară sunt la vest de România. Ne-am dorit să ne extindem afacerile, în special pentru a reduce dependența de piața românească, iar varianta de achiziționa alte companii este mai bună decât aceea de a începe investiții de tip greenfield”, a mai spus Stânean în conferința de presă.

Potrivit lui, Teraplast nu exclude nici investițiile de la zero, toate variantele de extindere a afacerii fiind luate în calcul.

Preluarea grupului Freiler s-a materializat după doi ani, Teraplast dorind să obțină prețul pe care voia să-l plătească, iar următoarele preluări nu vor fi încheiate până când negocierile nu vor aduce costul preluării la un nivel agreat de companie.

„Avem discuții, dar nu are rost să ne grăbim. Dacă o facem, riscăm să plătim un preț mai mare decât ne-am dori. Deocamdată nu există nicio tranzacție iminentă”, a mai spus Alexandru Stânean.

Grupul TeraPlast este cel mai mare procesator de polimeri din Europa de sud-est. Grupul este compus din companiile: TeraPlast, TeraGlass, TeraPlast Recycling, TeraBio Pack, Palplast Moldova şi Somplast. În 2024 va fi finalizată și integrarea afacerilor din grupul Freiler.

Sursa foto: Teraplast

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri