Poșta Română vrea să elimine din contractul colectiv de muncă (CCM) condiția cunoașterii limbii române la angajare, aceasta fiind una dintre modificările pe care șefii companiei le-au cerut în cadrul negocierilor cu Sindicatul Lucrătorilor Poștali pentru contractul colectiv de muncă 2024 (vezi mai jos nota de informare trimisă de sindicat).

Poșta nu a clarificat de ce vrea să renunțe la cerința cunoașterii limbii române, dar, în mod evident, eliminarea acestei condiții ar facilita semnificativ posibilitatea angajării străinilor în special pe poziții care nu solicită o comunicare complexă cu clienții companiei (de exemplu, livratori de colete). De altfel, companiile care se bazează pe angajați ce oferă servicii de livrare (curieri) și-au suplimentat semnificativ forța de muncă în ultimii ani ”importând” angajați din Asia, dispuși să accepte salarii devenite neatractive pentru români.

Cu aproximativ 23.000 de angajați, Poșta este al doilea cel mai mare angajator din România, după CFR.

Alte aspecte cerute de reprezentanții Poștei la negocierile cu sindicatul angajaților sunt:

  • Să se limine din contract procedura de consultare a sindicatului și să fie înlocuită cu informarea sindicatului.
  • Să se elimine din CCM toate articolele preluate din legi, pe motiv că dacă sunt în lege nu își mai au rostul și în CCM.
  • Să se restructureze drepturile sindicale și să se implementeze proceduri predictibile privind scoaterea din producție și oprirea cotizațiilor.

Ca răspuns, poziția Sindicatului Lucrătorilor Poștali este următoarea:

  • Să fie menţinut textul CCM în forma în care acesta a fost negociat în octombrie 2022 de aceiaşi reprezentanţi ai părţilor;
  • Să se discute prioritar salarizarea, fiind subiectul de interesul major al angajaţilor, sens în care a solicitat un pachet salarial compus din:
  • salariul de bază actual, dar nu mai puţin decât salariul minim pe economie;
  • tichete de masă, deoarece în proiectul BVC nu erau prevăzute sume la acest capitol;
  • spor de loialitate conform CCM;
  • o majorare salarială netă în sumă de 400 de lei, care să se adauge drepturilor salariale enumerate mai sus;

La rândul lor, reprezentanții Poștei au oferit:

  • Un spor de loialitate de 10%, 13% și 15%.
  • Un salariu minim brut de 4.000 lei, începând cu 01.01.2025.
  • Cheltuielile pentru tichetele de masă să fie cele prevăzute de BVC 2024;

Blocul Naţional Sindical, din care face parte şi Sindicatul Lucrătorilor Poștali, a anunțat că dacă situația o va impune va organiza ”o conferinţă de presă în care se va referi la problemele din Poşta Română”.

Sursa foto: Shutterstock / Benedek Alpar

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri