Centrala Electrica de Termoficare (CET) Arad a investit 2,3 milioane de euro pentru lucrari de modernizare, in vederea cresterii eficientei unitatii si alinierii la normele europene de mediu.

Conducerea CET Arad a precizat ca aceste modernizari se impuneau deoarece existau cazane (CAF 4 si CAF 5 de la CET Hidrocarburi) care functionau din 1970 si nu mai indeplineau conditiile de mediu.

Astfel, au fost facute investitii in modernizarea la cele doua cazane pentru apa fierbinte, la care arzatoarele vechi au fost inlocuite cu arzatoare cu NOx redus.

"Prin finalizarea acestor modernizari, toate conditiile de mediu impuse la centrala de hidrocarburi sunt indeplinite. Totul este acum in stare buna de functionare, iar probele tehnologice vor fi efectuate la inceputul lunii octombrie, cand se va da drumul la caldura pentru populatie“, a declarat, marti, Liviu Varsandan, inginer sef la CET Arad.

Lucrarile de modernizare s-au facut in urma unui imprumut de 2,3 milioane euro, obtinut de la o banca comerciala si care a fost garantat cu un imobil aflat in proprietatea CET Arad, in care functioneaza birourile centralei.

Totodata, in cadrul implementarii unui proiect de investitii privind imbunatatirea infrastructurii de termoficare din municipiu, Primaria municipiului Arad a semnat deja un acord de prefinantare pentru un grant in valoare de 300.000 de euro, acordat de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare.

Suma de 300.000 euro este pusa la dispozitia municipalitatii sub forma de imprumut nerambursabil de BERD, care asigura finantarea Studiului de Fezabilitate pentru acest proiect, din fonduri de asistenta tehnica din partea guvernului suedez.

Conform proiectului, unul dintre cazanele pe lignit ale Centralei Electro-Termice va fi transformat intr-unul cu functionare pe gaz. De asemenea, va fi reabilitata o parte din reteaua de distributie a energiei termice si a apei calde. Costul estimat in prezent al intregii investitii este de 17,5 milioane euro, sub rezerva modificarii conform evaluarii finale din perioada Studiului de Fezabilitate. BERD ia in calcul participarea la proiect prin punerea la dispozitie a unei finantari pe termen lung catre CET Arad, in valoare de maxim 15 milioane euro, din care o parte va fi sindicalizata la banci comerciale, cu conditia ca procesul de analiza prealabila, tehnica si financiara sa sustina proiectul.

SC CET Arad a aparut in aprilie 2002, in urma reorganizarii Termoelectrica, care a avut ca efect trecerea centralei de termoficare in subordinea autoritatilor locale. In urma fuzionarii cu SC Arterm, in anul 2004, CET a preluat intreaga activitate de productie, transport si distributie a energiei termice, fiind singurul operator de termoficare din Arad.

SC CET asigura servicii de termoficare in Arad, respectiv apa calda menajera si caldura, atat consumatorilor casnici, cat si persoanelor juridice.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Companii »Citeste si