"In ultimii patru ani s-au facut angajari de personal nejustificate, in conditiile in care nu s-au mai facut investitii care ar fi necesitat aceasta masura. Regia are la ora actuala datorii foarte mari, iar aceste reduceri de personal vin pe fondul unor masuri care se impun pentru redresarea activitatii”, a declarat directorul RAAN, Adrian Olaru, citat de NewsIn.

Olaru a fost numit in functia de director general al RAAN in cursul lunii ianuarie 2009, prin ordin al ministrului Economiei si l-a inlocuit in functie pe liberalul Constantin Saceanu (vicepresedinte al PNL Mehedinti).

Opinia conducerii RAAN pare sa fie impartasita si de sindicalisti, care recunosc ca in cadrul regiei sunt persoane care nu-si fac treaba. "Salariatii care muncesc nu trebuie sa se teama pentru locul de munca. Se va face o analiza atenta, pot sa fie cinci persoane disponibilizate sau 200, nu a fost stabilit un procent exact”, sustine Dumitru Nebeja, vicepresedintele Federatiei Energetica si totodata presedintele Sindicatului Liber Independent (SLI) de la Termocentrala Halanga (sucursala a RAAN).

Nebeja a mai spus ca au fost incheiate si negocierile care se poarta din luna noiembrie 2008 cu conducerea regiei pentru semnarea contractului colectiv de munca pe anul 2009. "Vineri seara, am incheiat contractul si urmeaza ca pana in data de 28 februarie sa il depunem la Directia Muncii. Conducerea RAAN propuse reducerea cu 20 la suta a unor drepturi, cum ar fi renuntarea la cota de energie electrica si termica pentru anul 2009, drept de care beneficiaza toti energeticienii din tara, dar salariatii nu au fost de acord. Mai exact, potrivit contractului colectiv de munca, nu s-a pierdut nimic din drepturile salariatilor, iar in ceea ce priveste o crestere salariala aceasta va fi luata in discutie abia dupa data de 15 martie, cand se va aproba bugetul de venituri si cheltuieli al RAAN”, a mai precizat presedintele SLI Termo, Dumitru Nebeja.

RAAN este organizata ca regie nationala de interes strategic, cu specific deosebit, avand ca obiect principal de activitate producerea apei grele si a produselor conexe, producerea de energie electrica si termica pentru folosinta industriala si casnica, precum si activitati de inginerie tehnologica pentru obiective nucleare si cercetari in domeniul nuclear, avand in componenta sucursale de producere a apei grele, de producere a energiei electrice si termice, de inginerie tehnologica pentru obiective nucleare si de cercetari nucleare.

Este vorba de ROMAG-PROD (Combinatul de Apa Grea), Romag TERMO (asigura consumul de abur tehnologic si energie electrica pentru sucursala ROMAG-PROD), ambele sucursale cu sediul in judetul Mehedinti, precum si Institutul de Cercetari Nucleare din Pitesti si Sucursala de Inginerie Tehnologica pentru Obiective Nucleare (SITON) Bucuresti. Numarul salariatilor din cele patru sucursale este in momentul de fata de 4.050, dar cea mai mare parte a acestora isi desfasoara activitatea in cadrul celor doua sucursale din Mehedinti.
Pentru anul 2009, RAAN are in plan sa produca 180 de tone de apa grea.