Societatea Nationala a Lignitului Oltenia (SNLO) a incheiat primul semestru cu pierderi de 32,86 milioane lei, iar productia de lignit a companiei a scazut cu 24,4%, la 6,707 milioane tone, au declarat reprezentantii companiei.
In primul semestru din 2008, productia realizata fusese de 8,878 milioane tone.

"Motivul inregistrarii diferentei se datoreaza faptului ca nivelul productiei din semestrul I 2009 a fost determinat de nivelul scazut al cererii de lignit energetic din partea principalilor beneficiari, fata de perioada similara a anului 2008, care a fost cu peste 25% mai mica. Cererea scazuta a condus la crearea unor stocuri foarte mari in depozite (peste 850.000 tone), fapt ce a determinat luarea masurii de incetare temporara a activitatii pana la deblocarea capacitatilor de depozitare (intre 15 iunie si 16 iulie 2009)", au afirmat reprezentantii companiei, citati de NewsIn.

De asemenea, in primele sase luni din 2008, SNLO a avut un pofit net de 1,166 milioane lei.

In ceea ce priveste diferenta dintre rezultatul pozitiv din prima parte a anului trecut si pierderile din perioada similara a acestui an, reprezentantii companiei spun ca, desi nivelul cheltuielilor de exploatare a scazut cu 87,15 milioane lei fata de semestrul I 2008, nerealizarea veniturilor din exploatare ca urmare a nivelului scazut al livrarilor, cu 122,36 milioane lei, fata de aceeasi perioada, a condus la realizarea unor pierderi din exploatare de 31,7 milioane lei in S1 2009.

"Din aceasta pierdere, o pondere importanta o reprezinta cheltuielile cu dobanzile si penalitatile aferente creditelor si obligatiilor restante neachitate la termenul scadent la bugetul consolidat al statului inregistrate in semestrul I 2009, in suma de 12,7 milioane lei determinate de blocajul financiar", au mentionat reprezentantii SNLO.

Totodata, cifra de afaceri a SNLO a scazut pe primul semestru cu 19,9%, de la 547,210 milioane lei, cat era in S1 2008, la 438,304 milioane lei. Aceasta scadere a avut loc din cauza nerealizarii veniturilor din livrari lignit energetic determinata de nivelul livrarilor foarte scazut, au mentionat reprezentantii SNLO.

SNLO a acumulat datorii la bugetul de stat de 140 milioane lei si, totodata, are de recuperat creante de 370 milioane lei, de la Regia Autonoma pentru Activitati Nucleare (RAAN), CET Govora, CET Arad, CET Brasov, CET Bacau, CET Oradea si de la Complexul Energetic Craiova, principalul beneficiar.

SNLO se afla in subordinea Ministerului Economiei si are ca obiect principal de activitate extragerea si comercializarea lignitului.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri