Aproximativ 300 de salariati de la societatea Ana Imep, din Stefanesti, judetul Arges, au declansat ieri o greva de avertisment de doua ore, ca urmare a faptului ca administatia le-a refuzat o crestere a salariului cu 50 de lei si ca nici dupa o luna de negocieri nu s-a semnat contractul colectiv.

Salariatii din schimbul I au incetat lucrul intre orele 9,30 si 11,30. S-au strans intr-un hol, in incinta societatii, si au ascultat comunicatul pe care l-au citit liderii sindicatului liber independent Solidaritatea din cadrul Ana Imep, potrivit NewsIn.

"Greva de avertisment din cadrul societatii Ana Imep, din data de 10 septembrie, face parte din formele de protest initiate drept consecinta a imposibilitatii semnarii unui nou contract colectiv de munca, cel vechi expirand din data de 11 august 2009. Pe toata durata negocierilor purtate in lunile iulie si august administratia societatii a sustinut doar inghetarea salariilor si a celorlalte drepturi contractuale, fara sa accepte nici una din cerintele formulate de sindicatul liber independent Solidaritatea. Echipa de negociere sindicala a solicitat o serie de modificari legale, in intentia de aliniere a contractului colectiv de munca din Ana Imep cu cel din Ramura Constructii de Masini, din care face parte societatea si o crestere salariala superioara inflatiei. Intelegand realitatile anului 2009 si modificarile survenite pe piata fortei de munca datorate crizei, reprezentantii sindicatului au fost de acord cu renuntarea, pana in 2010, la modificarea unor articole din contractul colectiv de munca, solicitand doar indexarea salariilor cu rata inflatiei", a citit din comunicatul sindicatului viceliderul Ion Radoi.

"Pentru a sustine solicitarea de indexare a salariilor cu rata inflatiei va informam ca lucratorii Ana Imep nu sunt raspunzatori de «diminuarea drastica a cifrei de afaceri si a productiei fizice», care s-a datorat imposibilitatii administratiei de a asigura comenzi, lucru ce a dus la disponibilizarea a aproximativ 300 de muncitori din noiembrie 2008 pana in aprilie 2009. Incepand cu luna mai 2009, in cadrul societatii s-a lucrat in ritm sustinut, inclusiv ore suplimentare, fapt ce a dus la obtinerea in primele sase luni ale anului a unui profit ce reprezinta 75% din profitul intregului an 2008. Bugetul propus pe 2009 este unul foarte optimist, administratia propunandu-si obtinerea unui profit cu 126% mai mare fata de 2008, cu un numar de lucratori cu 24%. Salariul mediu brut in Ana Imep , cuprinzand sporul de vechime si prima de vacanta este de 1260 de lei, insa 80% din lucratori se situeaza sub acesta", se mai arata in comunicatul sindicatului Solidaritatea.

Liderul sindicatului Solidaritatea, Florin Stanculescu, este de parere ca cei din administratia Ana Imep nu vor sa le dea nici un leu in plus, nu ca nu ar avea de unde. "Mergem pe profit, iar in urmatoarele luni ne-au spus ca este de lucru, avem comenzi pentru septembrie, octombrie, noiembrie, mai putin decembrie, cand putem sa compensam cu liberele acordate pentru sarbatorile de Craciun. Consideram ca suntem indreptatiti sa cerem o majorare minima si decenta de 50 de lei pentru fiecare salariat. Nu mi se pare normal sa ne spuna ca nu au de unde sau ca nu pot. In cel mai bun caz pot sa spuna: Nu vrem sa va dam!", a declarat Florin Stanculescu.

Directorul general al societatii Ana Imep, Gheorghe Badescu, a precizat, joi, ca in fiecare an se creaza o stare tensionata, dar de fiecare data s-au gasit solutii. "In fiecare an se creaza in aceasta perioada o stare tensionata in societate, care porneste de la asteptarile salariatilor care de fiecare data sunt mult mai mari decat posibilitatile noastre. Chiar si asa, noi in fiecare an, pana acum, am onorat aceste solicitari. Ne-am aliniat la prevederile contractelor colective si am incercat sa mentinem toate aceste drepturi si in anul 2009", a declarat Gheorghe Badescu.
Acelasi director considera ca este mult mai important sa se asigure continuitatea activitatii firmei pentru urmatorii ani.

"Salariatii doresc, in fiecare an, o majorare salariala. Ceea ce fac dansii aici este, in fond, o manifestare legala, legitima, in scopul de a-si obtine aceste drepturi. Pentru noi este foarte important sa asiguram un climat social stabil, dar este mult mai important sa asiguram perenitatea firmei pentru anii urmatori. Propunerea noastra a fost sa inghetam toate drepturile salariale la nivelul anului 2009 si sa devansam cu patru luni negocierile pentru anul 2010, adica sa reducem perioada in care salariile raman nemodificate de la 12 luni la opt luni, astfel incat sa negociem la 1 februarie salariile si sa le acordam cu 1 martie. Este foarte important ca firma sa continue activitatea si sa nu ajungem la masuri extreme", a mai spus directorul general al societatii Ana Imep.

In prezent la Ana Imep, societate care face parte din grupul Ana Holding, detinut de omul de afaceri George Copos, lucreaza pe trei schimburi 650 de angajati, iar 95% din productia de motoare electrice merge la export.

La greva de avertisment de joi dimineata au participat aproximativ 300 de salariati din primul schimb. Conflictul a fost inregistrat la Directia de Munca si Protectie Sociala Arges, iar sindicalistii sunt hotarati sa nu cedeze.

"Doar joi vom face greva de avertisment. Potrivit legii urmatoarea greva se poate declansa in minim cinci zile, dar vom decide in cadrul sindicatului cand si daca vom mai protesta. Pe noi ne deranjeaza ca profita de aceasta criza, care nu se simte la noi in societate si nu vor sa ne mai dea nici un leu in plus", a mai spus Florin Stanculescu, liderul de sindicat Solidaritatea.Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Companii »Citeste si
Radoi, USLM: Ne prinde 2020 pana inauguram metroul din Drumul Taberei