Intreprinzatorii nu-si mai pot gestiona afacerile

Patronii - \"tentati sa nu mai lucreze corect si sa-si ascunda profiturile\"

Din luna aprilie, intreprinzatorii privati cred ca vor avea o viata si mai grea decat pana acum. "Cresterile de preturi la utilitati, noile taxe si impozite vor afecta substantial costurile firmelor si vor duce la diminuarea sau disparitia profiturilor acestora. In final, agentii economici vor fi obligati sa creasca preturile. Va fi foarte greu pentru intreprinzatori", ne-a declarat Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National pentru IMM (CNIPMMR). In plus, majorarea impozitului pe dobanzile la depozitele bancare va afecta firmele, descurajandu-le sa economiseasca si sa apeleze la credite.

"Agentii economici isi tin banii in depozite bancare si nu in conturi curente. Dublarea impozitului pe dividende si cresterea impozitului pe dobanzile la depozitele bancare sunt o tentatie pentru agentul economic de a nu mai lucra corect si a incepe sa-si ascunda profiturile", sustine Florea Parvu, vicepresedintele CNIPMMR. "Intreprinzatorii sunt extrem de derutati. In fiecare zi, se modifica reteta, apar alte taxe si impozite care contracareaza efectele cotei unice de impozitare. In aceste conditii, micii intreprinzatorii nu mai ajung sa aiba profit ca sa poata beneficia de relaxarea fiscala", sustine si Maria Grapini, presedintele ADER. Scumpirea utilitatilor, de mai multe ori in acest an, presiunea pe curs si pe salarii, impozite si taxe noi sunt masuri luate de Guvern, pe care intreprinzatorii nu le pot evalua.

"Nu putem sa ne gestionam propriile afaceri. Nu exista comenzi si curaj pentru investitii, nu putem construi un buget sau un plan de aprovizionare si nu este deloc bine ce se intampla", semnaleaza Grapini. Presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), Florin Pogonaru, este insa de parere ca masura de impozitare a dobanzilor la depozitele bancare nu va afecta foarte mult IMM, deoarece acestea "nu stau pe lichiditati". "Impozitarea dobanzilor si a capitalului va inhiba economisirea si plasamentele pe bursa, insa mai importanta este liberalizarea contului de capital", spune Pogonaru. In opinia sa, aceste masuri "taie" din tendintele speculative. In ce priveste cresterile de preturi la utilitati, reprezentantul AOAR considera ca se impune luarea de masuri in paralel, cum ar fi, de pilda, crearea fondului de economisire a energiei.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Companii »Citește și
Iohannis: Să investim în viitorul nostru și să reclădim România din temelii
Setari Cookie-uri