Prezenta pe piata din Romania cu marcile Arctic si Beko, Arctic a finalizat anul trecut cu o cota de piata de 35,3%, in crestere cu 4 puncte procentuale comparativ cu 2008.

Cifra de afaceri a Arctic in 2009 a fost de 186 milioane de euro, iar volumul total al vanzarilor a depasit 1,4 mil. unitati, in scadere cu 8% fata de anul precedent. Din numarul total de produse vandute, aproximativ 1,1 mil. au reprezentat aparate frigorifice.

Nivelul vanzarilor la export a crescut cu 5%, ajungand la 835.000 de unitati, fata de 793.000 de unitati in 2008. In ceea ce priveste piata locala, aceasta a fost marcata de o scadere a volumelor cu 38% (potrivit studiului GFK – Temax), vanzarile Arctic diminuandu-se cu 22%.

"In 2009 ne-am concentrat pe masuri de eficientizare a productiei si de gestionare atenta a costurilor. Ca urmare a acestor masuri, am fost una dintre putinele companii din Romania care nu a efectuat disponibilizari in 2009 si nici nu a operat reduceri ale nivelului beneficiilor pentru angajati”, a declarat Monica Iavorschi (foto), director general Arctic.

Rezultatele companiei pe piata locala au fost influentate pozitiv in special de cresterea exporturilor pe pietele mature vest-europene, care au inceput sa manifeste semne de revenire inca de la finalul anului 2008.

"In prezent, din productia locala, volumul de unitati exportate reprezinta peste 70% din vanzarile totale si vedem un potential de crestere pe acest segment si in viitor. De aceea intensificarea exporturilor ramane si in 2010 una dintre directiile principale de dezvoltare a companiei”, adauga Iavorschi.

Arctic face parte din grupul Arçelik, al treilea producator european de aparatura electrocasnica. Producator si distribuitor de produse electrocasnice, Arçelik a fost infiintat in 1955, produsele companiei fiind distribuite in prezent in peste 100 de tari din intreaga lume. Compania detine 11 unitati de productie in 4 tari si are aproximativ 17.000 angajati. Portofoliul Arçelik include 10 branduri: Arçelik, Beko, Grundig, Altus, Blomberg, Elektra Bregenz, Arctic, Leisure, Flavel si Arstil.

Arçelik a inregistrat in 2009 o cifra de afaceri de 3,1 miliarde de euro.