Astfel, conform Eurobarometer Report realizat de Comisia Europeana, 25% din cauzele de deces au survenit la persoanele bolnave de cancer provocat in urma fumatului.

Mai mult, aproximativ 15% din totalul deceselor anuale in Europa este cauzat de fumat. In Romania cifrele indica faptul ca 33.000 de persoane mor anual din cauza fumatului, adica un roman la fiecare 16 minute. 70% dintre acestia au intre 35 si 69 de ani.

“In Romania, incidenta cancerului cauzat de fumat creste ingrijorator. Numai anul trecut, in tara noastra au murit 33.000 de oameni datorita unor afectiuni provocate de fumat. Multi fumatori sunt la cea de-a doua tentativa de renuntare la fumat si, in lipsa unui sprijin medical de specialitate, se reapuca, pierzandu-si total increderea ca vor reusi vreodata sa renunte la aceasta dependenta. Fumatul nu inseamna doar o dependenta psiho-comportamentala, ci si una biologica din cauza careia persoana se simte depasita in lupta cu renuntarea si, de cele mai multe ori, cedeaza in fata acestei boli”, a declarat Prof. Dr. Miron Bogdan, vicepresedinte Societatea Romana de Pneumologie.

Conform unui studiu publicat de OMS, in secolul 21 un miliard de oameni isi vor pierde viata din cauza bolilor provocate de tutun.

• 33.000 de persoane mor anual în România din cauza fumatului;

• in Europa, 25% din decesele anuale ale persoanelor bolnave de cancer sunt provocate de fumat;

• 15% din totalul de decese anuale în Europa sunt cauzate de fumat;

• in lume, la fiecare 8 secunde, o persoană moare din cauza fumatului;