Producatorul de medicamente iesean Antibiotice a inregistrat, in primele sase luni ale anului, o cifra de afaceri de 115,8 milioane de lei, in crestere cu 7,1% fata de perioada similara a lui 2009, si un profit in crestere cu aproape 15%, pana la 17,25 milioane de lei.

Veniturile realizate in aceasta perioada s-au cifrat la 133,2 milioane de lei, cu 12% mai mult decat cele obtinute in aceeasi perioada din 2009, in conditiile in care cheltuielile de exploatare au fost de 101,2 milioane de lei, in crestere cu 5%, potrivit raportului financiar al companiei.

Rezultatele sintetice la nivelul producatorului inregistreaza urmatoarele valori in primul semestru:

Veniturile totale s-au cifrat la 137,1 milioane de lei, in crestere cu 13,6% comparativ cu ianuarie-iunie 2010.
Cheltuielile totale au ajuns la 116,2 milioane de lei.
Profitul brut obtinut a fost de 20,8 milioane de lei, in crestere cu 13,9% comparativ cu primul semestru din 2009.
Cheltuielile cu personalul au inregistrat o crestere de 1%, de la 31,5 milioane de lei, la 31,7 milioane de lei, determinand micsorarea ponderii cheltuielilor salariale in totalul cheltuielilor de explorare.
• In primul semestru s-a aplicat un program de reducere a cheltuielilor cu serviciile si alte cheltuieli de exploatare ducand la reducerea acestora cu 3% fata de aceeasi perioada a anului trecut, pe fondul cresterii cifrei de afaceri cu 7,2%.
Cheltuielile financiare inregistrate in primul semestru au fost de 15 milioane de lei si, acestea datorandu-se in special diferentelor de curs valutar (variatia leu/euro, care a inregistrat o crestere de 3,33% in perioada ianuarie-iunie 2010; variatia leu/dolar, care a inregistrat o crestere de 21%).

Incepand cu 1 septembrie, managementul companiei pregateste si urmeaza sa implementeze incepand cu 1 septembrie 2010 a doua parte a programului de eficientizare a activitatii, care va presupune imbunatatirea fluxului de lichiditati, externalizarea unor activitati complementare, reducerea costurilor activitatilor auxiliare.

Pana la sfarsitul anului 2010 Antibiotice urmareste sa atinga o crestere a cifrei de afaceri de 10%, precum si de 18% a vanzarilor in piata interna (vanzari produse Antibiotice din distributie in farmacii) pastrandu-si locul patru in topul producatorilor de medicamente generice din Romania, precum si accelerarea vanzarilor la export.

Pe piata interna, Antibiotice a realizat incasari de 89,9 milioane de lei, in timp ce vanzarile produsele Antibiotice din distributie in farmacii au fost in aceeasi perioada de 114,3 milioane de lei.

Pe segmentul exportului, Antibiotice a inregistrat vanzari cu 35% mai mari, pana la 26 milioane de lei, pe fondul extinderii prezentei pe pietele internationale, consolidarea pozitiei de furnizor de Nistanina, dar si dezvoltarea exporturilor directe sau in colaborare.

“Pe termen mediu (3 ani) Antibiotice are in vedere dezvoltarea de proiecte internationale cu un numar de opt parteneri, ce vor conduce la crestera importanta a exportului”, se mai precizeaza in raportul Antibiotice.

Potrivit informatiilor furnizate de Antibiotice, producatorul iesean ocupa locul al 4-lea in topul companiilor generice din Romania, cu o cota de piata de 6,61%.

Vezi aici topul primelor 20 companii farma din Romania dupa rezultatele din primul semestru, potrivit IMS Health Romania.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Companii »Citeste si