Un numar de 12 persoane au conturi in Elvetia in valoare totala de 50-60 milioane de euro, presedintele ANAF, Sorin Blejnar, mentionand ca institutia va verifica provenienta acestor venituri, iar daca nu va putea fi demonstrata, acestea vor fi impozitate cu 16%.

El a precizat ca autoritatile fiscale din Elvetia au transmis ANAF circa 80.000 de informari cu privire la persoane fizice romane care au realizat depozite in aceasta tara in perioada 2007-2010, informeaza Mediafax.

Blejnar a aratat ca, in cazul in care se vor constata infractiuni, vor fi sesizate organele de urmarire penala.

Actiunea face parte din initiativa ANAF de a impozita cu 16% acele venituri ale persoanelor fizice bogate a caror provenienta nu poate fi demonstrata.

Seful ANAF a adaugat ca in cursul anului 2010 o Directie din cadrul aparatului central al ANAF a pus in aplicare o directiva europeana care da dreptul institutiei sa acceseze si sa faca schimb de informatii cu celelalte state membre din Uniunea Europeana, inclusiv cu Elvetia.

El spune ca respectivele persoane, care ar putea face obiectul verificarilor, nu sunt oameni politici si nu crede ca ele fac parte din topul celor mai bogati romani.

"Au cont in Elvetia. Nu stim daca l-au declarat sau nu l-au declarat. Nu stiu daca au declarat veniturile din dobanzi incasate din Elvetia la Fiscul din Romania. Noi am primit de data recenta aceste informatii tocmai ca raspuns la preocuparile noastre permanente de a ne face o baza de date pentru a putea impozita aceste persoane fizice care au realizat venituri si sa vedem daca le-au si declarat statului roman", a explicat Blejnar.

Guvernul a decis la finele anului trecut, prin modificarea Codului Fiscal, ca persoanele fizice ale caror venituri reale depasesc cu cel putin 50.000 lei sumele declarate sa plateasca un impozit de 16% aplicat la diferenta dintre cele doua valori.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Cat a recuperat ANAF de la cei care nu au putut plati Prima Casa