Banii fondurilor de pensii nu ajung intotdeauna in economia reala din cauza intermedierii financiare, a declarat Radu Craciun, director de investitii Eureko Fond de Pensii.
"Procesul de intermediere financiara este foarte prost in Romania si de aceea nu toti banii fondurilor de pensii ajung intotdeauna in economia reala, ci sunt investiti pe pietele externe. De asemenea, publicarea detaliata a portofiilor de investitii reprezinta un pas inainte si ar trebui sa depasim dezbaterea de tabloid a acestui demers", a declarat Radu Craciun (foto).

Declaratiile au fost realizate in cadrul Forumului International de Asigurare si Reasigurare (FIAR), organizat de Media Xprimm.

El a adaugat ca in momentul de fata administratorii fondurilor nu dispun de o gama larga de instrumente financiare in care sa-si plaseze investitiile, iar cadrul legal rigid duce la o functionare sub-optima a sistemului.

Tot in cadrul seminarului FIAR pe tema pensiilor private, s-a pus problema daca titlurile de stat mai reprezinta sau nu o alternativa viabila de investitii pentru administratorii fondurilor, in contextul in care se remarca o schimbare a strategiei de investitii a administratorilor fondurilor de pensii private si un apetit pentru instrumente financiare cu randament mai ridicat, a continuat Radu Craciun.

Odata cu schimbarea strategiei de investitii, fondurile de pensii au devenit si mai transparente cu privire la portofoliu, insa, potrivit lui Mihai Coca-Cozma, manager general Alico Pensii, aceasta transparenta este de cele mai multe ori numai pentru presa si specialisti. "Ea va face munca mai usoara celor care au nevoi de toate aceste informatii si mai putin contribuabilului obisnuit, deoarece acesta nu acceseaza frecvent aceste informatii".

Managerul Alico Pensii a mai spus ca "strategia fondurilor de pensii cu privire la investitii a ramas relativ aceeasi, insa abordarea tactica s-a schimbat.

Valoarea activelor nete inregistrata de fondurile de pensii administrate privat (Pilonul II) la sfarsitul lunii aprilie 2011 a fost de 5.059,34 milioane lei (1.241,74 milioane de euro, BNR - curs de schimb 29 aprilie 2011), in crestere cu 3,58% fata de luna martie 2011 si cu 60,89% mai mare decat in aprilie 2010 (crestere cu 62,99% raportat la moneda euro).

Din punct de vedere valoric, fata de finalul lunii martie 2011, toate clasele de active au inregistrat cresteri intre 0,34% (in cazul obligatiunilor municipale) si 30,81% (in cazul depozitelor bancare).

De asemenea, se inregistreaza pentru prima data in acest an o crestere a valorii depozitelor bancare, dupa ce in primele 3 luni valoarea acestora scazuse in fiecare luna.

Aproximativ 87,96% din activele fondurilor de pensii administrate privat erau plasate in tara, iar restul de 12,04% erau investitii externe.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri