Executia bugetara, sub control

In 2006, evolutia cheltuielilor bugetare va fi urmarita trimestrial. In cazul depasirii tintelor se vor lua masuri corective

Executia bugetara din acest an va fi monitorizata strict, in sensul tinerii sub control a costurilor materiale, iar evolutia cheltuielilor va fi urmarita trimestrial si vor fi luate masuri corective in cazul depasirii tintelor, a declarat, marti, ministrul de stat Gheorghe Pogea.

Pogea s-a intalnit, marti, cu seful delegatiei FMI prezenta in Romania, Emmanuel van Mensbrugghe, si cu reprezentantul rezident al institutiei la Bucuresti, Graeme Justice. In ceea ce priveste controlul inflatiei, Guvernul se angajeaza sa mentina o politica salariala stricta, promovata deja prin cresterile aprobate pentru anul 2006 pentru sectorul public.

"In acest an, cresterea medie a salariilor in sectorul bugetar se va situa in jurul valorii de 6,6%", se mentioneaza intr-un comunicat remis de cabinetul ministrului. Potrivit sursei citate, incepand cu anul 2007, cresterile salariale in sectorul public vor fi acordate intr-o singura transa, corelate cu o inflatie exprimata intr-o singura cifra si cu productivitatea muncii, in concordanta cu practica din tarile UE. Guvernul s-a angajat sa faca public, inca din prima parte a acestui an, calendarul de crestere a tarifelor la utilitati (gaze, energie termica si energie electrica), pentru a veni in sprijinul politicii Bancii Nationale de tintire a inflatiei si pentru a spori predictibilitatea in mediul de afaceri.

"In domeniul politicii fiscale, in perioada urmatoare, vor fi identificate si alte surse decat cele de natura fiscala pentru cresterea ponderii veniturilor in PIB, in perspectiva cheltuielilor suplimentare legate de integrarea in UE si, in mod special, pentru asigurarea resurselor necesare absorbtiei fondurilor comunitare", se mai arata in comunicat.

Discutiile oficialilor romani cu reprezentantii FMI privind evaluarea macroeconomica anuala au inceput miercuri, 25 ianuarie, iar misiunea institutiei financiare internationale isi va incheia vizita in Romania la 6 februarie.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri