"Ministrul Economiei, Ion Ariton, s-a intalnit azi (joi - n.r.) la Beijing cu o delegatie a companiei China Gezhouba Group International Engineering, condusa de presedintele executiv, Ren Jianguo. In cadrul discutiilor, Jianguo a exprimat decizia ferma a companiei de a se implica in realizarea Tarnita", se arata intr-un comunicat al Ministerului Economiei citat de Mediafax.

Ariton deruleaza o vizita de trei zile in China in cadrul careia are intalniri cu conducerile mai multor companii energetice si de inginerie chineze in vederea atragerii acestota in proiecte de investitii in Romania.

Ministrul Ariton a invitat compania chineza sa participe si la realizarea altor proiecte de infrastructura in Romania.

China Gezhouba Group International Engineering a fost principalul contractor al celei mai mari hidrocentrale din lume, denumita Trei defilee. Hidrocentrala este amplasata in China si are o putere instalata de peste 20.000 MW, peste intreaga capacitate a sectorului energetic romanesc.

De asemenea, compania chineza a realizat sau a participat la constructia a peste 100 de hidrocentrale precum si la peste 300 de lucrari de autostrazi, poduri, diguri, cai ferate sau locuinte.

Citeste si:

Hidrocentrala de la Tarnita ar urma sa fie pusa in functiune in 2019, dupa o investitie estimata la 1,028 miliarde euro, si va fi realizata de o societate mixta in care compania de stat Hidroelectrica va detine 51% din actiuni. Procesul de atragere a investitorilor va fi derulat in perioada iunie 2011 - ianuarie 2012, iar societatea de proiect va fi constituita in februarie 2012.

In luna mai un director din Hidroelectrica afirma ca autoritatile au avut discutii cu 150 investitori potentiali interesati de proiect, dintre care in lista scurta se regasesc peste 10 companii, inclusiv din China.

Cifre cheie ale proiectului hidrocentralei de la Tarnita

• in jur de 1,164 miliarde euro - investitia totala estimata
• 1000 MW - capacitate instalata
• 4 hidroagregate turbine-pompa de cate 250 MW/ fiecare - varianta de echipare
• 10 milioane metri cubi apa – capacitatea bazinului superior
• intre 5 si 8 ani - durata estimata a constructiei
• vor fi create peste 4000 de locuri de munca

Sursa foto: http://www.tarnita-lapustesti.ro.