Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a afirmat, intr-un interviu pentru RFI, ca vor exista "consecinte dramatice" pentru intreaga Uniune Europeana si pentru zona in cazul unui "Nu" inregistrat la referendumul din Grecia.

Ministrul afirma ca "decizia premierului grec a starnit ingrijorari majore in toate statele membre, nu numai din zona euro, ci si din afara zonei euro".

"Consecintele unui «Nu» in acest referendum ar putea fi imprevizibile si ar putea influenta nu numai evolutia zonei euro, ci si evolutia intregii Uniuni Europene. E clar ca in conditiile in care acest referendum va fi mentinut, va trebui sa ajutam cat mai mult, astfel incat sa se poata ajunge la un rezultat pozitiv. Un rezultat negativ la acest referendum ar putea avea consecinte dramatice pentru intreaga Uniune Europeana si pentru zona din care facem parte. In mod cert, daca vor fi evolutii negative in Grecia, acestea se vor rasfrange si asupra a ceea ce se intampla in Romania", a spus Orban, scrie Mediafax.

Leonard Orban crede ca in scenariul unui rezultat negativ al referendumului, "exista riscul ca Grecia sa intre in faliment".

"In al doilea rand, exista riscul ca Grecia sa iasa din zona euro, cu toate consecintele asupra acestei zone si asupra intregii Uniuni Europene. Chestiunile acestea in mod cert vor crea tensiuni foarte mari la nivelul sistemului bancar, nu numai din Grecia, ci din intreaga Uniune Europeana", spune Orban.

Guvernul elen a votat miercuri in favoarea propunerii premierului Giorgios Papandreou privind convocarea unui referendum privind planul de salvare a Greciei.

Votul a fost unanim, desi unii dintre ministri au criticat masura inainte de a vota, potrivit canalului de televiziune Mega Channed.

Votul a avut loc cu numai cateva ore inainte ca presedintele francez, Nicolas Sarkozy, cancelarul german, Angela Merkel si lideri ai Uniunii Europene si Fondului Monetar International sa se intalneasca miercuri cu oficiali eleni, la o reuniune de urgenta programata sa aiba loc la Cannes, inaintea summitului G20.

Un rezultat negativ al votului la referendum poate, teoretic, obliga Grecia sa renunte la moneda euro, afectand astfel intregul sistem financiar global.

Ministrul de Interne al Greciei, Haris Kastanidis, a declarat, miercuri, ca referendumul ar putea avea loc in decembrie in loc de ianuarie. Kastanidis a afirmat anterior ca referendumul va avea loc cel mai probabil in ianuarie.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Dupa ani de criza, economia Greciei incepe din nou sa respire