BNR a imprumutat luni zece banci cu 6,246 miliarde de lei (1,43 miliarde de euro), pentru o saptamana, printr-o licitatie repo, la dobanda de politica monetara, de 6% pe an, operatiune anticipata de dealeri, intrucat interventiile BNR pe piata valutara au redus semnificativ lichiditatea din sistem, scrie Mediafax.

Suma injectata luni este cea mai mare plasata de banca centrala dupa luna februarie 2010, cand sase banci au imprumutat 6,418 miliarde lei.

In cadrul operatiunilor repo, BNR ofera lichiditate bancilor comerciale si preia in schimb titluri de stat.

Dealerii se asteptau ca BNR sa organizeze luni o noua licitatie repo, intrucat prin interventiile indirecte de saptamana trecuta, banca centrala a retras lichiditate din piata si, in consecinta, bancile au fost nevoite sa practice dobanzi mai mari pentru a se imprumuta intre ele.

DE altfel, anticipand oferta BNR, bancile redus luni dobanzile la 5,73 - 6,23% pentru sumele plasate pe termen de o saptamana, in scadere fata de vineri, cand se plasau la 7,13% - 7,63%.

Banca centrala a imprumutat si in prima zi a saptamanii trecute trei banci cu 1,14 miliarde lei (262 milioane de euro), tot pentru sapte zile.

Incepand din 17 octombrie, BNR a organizat in fiecare luni cate o licitatie repo, prin care a acordat imprumuturi bancilor, pentru cate o saptamana.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si