Coface a revizuit in scadere estimarea de crestere a economiei romanesti in 2012 de la 3%, la 2%, dar avertizeaza ca riscurile sunt in crestere, iar o eventuala recesiune in zona euro va frana pana la 1% avansul PIB-ului.
In schimb, Coface a mentinut estimarea de crestere pentru acest an la 1,5%, dar precizeaza ca avansul din 2011 a fost fragila si "a avut relevanta doar din punct de vedere tehnic", intrucat s-a bazat doar pe factori conjuncturali interni si externi, precum productia industriala, exporturile si agricultura.

"Romania a cunoscut o revenire greoaie si fragila, ramanand foarte vulnerabila la schimbarile petrecute in contextul international macroeconomic, ca urmare a situatiei nefavorabile a datoriilor suverane. Pozitia investitionala neta deficitara, consumul privat descendent, precum si cresterea deficitului comercial, pun sub semnul intrebarii stabilitatea sistemului economic romanesc si perspectivele de crestere ale Romaniei", arata analiza Coface.

De asemenea, cresterea din 2011 va fi greu de reeditat in anul urmator, din cauza efectului de baza si a franarii cererii externe, dar si din cauza presiunilor asupra consumului guvernamental, ca urmare a restrictiilor fiscale si private ale indatorarii pe termen mediu-lung.

Agentia de evaluare a riscului conditioneaza cresterea PIB din 2012, de 2%, de stabilizarea mediului macroeconomic in Uniunea Europeana, adica de evitarea unei contractii economice.

Ajustarea salariilor va afecta ascendent consumul privat din Romania

Dupa o contractie a salariului real cu 7% in prima jumatate a lui 2011, consumul privat a ajuns la o valoare de -1,2%.

Coface remarca ca sprijinul de finantare al consumului privat este fragil, in contextul regulamentului restrictiv impus de BNR privind finantarea in valuta la creditele de consum, dar si din cauza pierderilor asumate de sectorul bancar in urma "falimentului controlat" al Greciei.

Totodata, increderea consumatorilor inregistreaza valori minime pentru Romania si Ungaria (-44), conform indicatorului raportat de Eurostat pentru sfarsitul lui septembrie.

"In aceste conditii, estimam ca latura privata a consumului va stagna la nivelul anului curent si va inregistra cresteri usoare (maximum 2%) pentru 2012", potrivit Coface.

Tinta de deficit de 3% pentru 2012 este imposibil de realizat


Temperarea cresterii economice a determinat in Romania reducerea veniturilor bugetare in valori absolute, in timp ce cheltuielile s-au ajustat mai greu, cu un decalaj de pana la 12 -18 luni, potrivit raportului Coface.

Desi, masurile de austeritate fiscala din Romania au condus la reducerea deficitului bugetar la 2,4% din PIB (la 8 luni) si este estimat sa ajunga la aproximativ 4% in 2011, cifra este inca ridicata fata de noile state membre ale UE, precum Bulgaria, care va inregistra un deficit sub 3%.

Coface considera ca tinta de deficit bugetar asumata de Guvern pentru 2012, de 3%, este improbabil sa fie atinsa, in conditiile in care a fost construita intr-un scenariu de crestere economica de 3,5%-4%.

"In conditiile unei cresteri economice de 2% pentru 2012, in lipsa unor reduceri suplimentare de cheltuieli, deficitul bugetar pentru anul urmator poate varia intre 4.5%-5% din PIB", explica specialistii agentiei de evaluare.

Astfel, in contextul unei realitati prezente incerte, privind cresterea veniturilor fiscale (lipsa unui program fiscal coerent si predictibil, evaziunea fiscala si gradul redus de atragere a fondurilor europene), singura alternativa pentru atingerea deficitului asumat de 3% pentru 2012 este reprezentata de noi masuri de austeritate, putin probabil sa fie implementate in conditiile unui nou an electoral.

Totusi, estimarile privind tinta de deficit pot fi contrazise doar de o crestere a absorbtiei fondurilor europene, de peste 3 puncte procentuale din PIB, ceea ce inseamna o dublare a nivelului prezent.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri