"Aceasta lege care dateaza din 2002 ar trebui modificata deoarece impune prea multe conditii in cadrul procesului de privatizare aceste cerinte ingreunand intregul proces", a spus presedintele AVAS. Acesta a prezentat joi planul integral de privatizare pe 2006, care cuprinde 184 de societati din care 120 sunt in portofoliul AVAS. Toate aceste 120 de societati comerciale, din care 50 cu capital majoritar de stat si 70 cu capital minoritar de stat, vor fi privatizate in acest an, transmite Rompres.

Presedintele AVAS a declarat ca societatile sunt impartite pe trei mari grupe: 17 societati prioritare la care AVAS detine pachetul majoritar, societati la care AVAS detine pachete minoritare si institutele de cercetare.

Intre cele 17 societati comerciale cu pachete majoritare a fost inclus si pachetul minoritar detinut de AVAS la ASIROM datorita importantei acestei societati. intre prioritatile AVAS mai sunt incluse si Antibiotice SA Iasi, Tractorul Brasov, Electroputere Craiova, companiile de pe platforma Nitramonia, Aversa Bucuresti, Rulmentul Brasov, Laminorul Braila, Romania Film si Imprimeriile Coresi.

"Planul de 120 de societati care urmeaza sa fie privatizate in acest an este foarte ambitios, insa, daca il vom realiza, se va dubla numarul de privatizari fata de ultimii doi ani", a explicat Razvan Orasanu.

Presedintele AVAS a precizat ca din cele 120 de societati planificate a fi privatizate in acest an, circa 57 sunt in diverse etape de privatizare. Acesta a mai anuntat ca privatizarea Antibiotice SA Iasi va demara in luna august, iar anuntul pentru privatizarea societatii Aversa va fi lansat in luna septembrie.

Presedintele AVAS a spus ca in sedinta de guvern de miercuri s-a stabilit crearea unei comisii de coordonare a privatizarii in care sa fie reprezentate toate institutiile care au in portofoliu societati ce urmeaza sa fie privatizate. De asemenea, aceasta comisie va prezenta un raport trimestrial privind progresele inregistrate. Strategia de privatizare a AVAS pe acest an a fost si aprobata miercuri de Executiv.

In ceea ce priveste institutele de cercetare, presedintele AVAS a spus ca trebuie realizata o analiza in parte a fiecarui institut, urmand sa fie privatizate cu prioritate institutele care realizeaza 75 la suta din venituri din activitatea de cercetare.