Productia industriala din zona euro, cea mai abrupta scadere din ultimii 3 ani

Productia industriala din zona euro a scazut cu 3,7% in noiembrie fata de aceeasi perioada a anului anterior, cel mai abrupt declin din ultimii 3 ani, trasa in jos in principal de economiile din sudul continentului, afectate de masurile de austeritate si criza de incredere de pe pietele financiare.

Declinul puternic al productiei industriale in noiembrie anunta probabil o noua contractie economica in zona euro in ultimele 3 luni din 2012, al treilea trimestru consecutiv de declin, in contextul crizei datoriilor de stat si somajului ridicat, potrivit Wall Street Journal, citat de Mediafax.

Datele anuntate vineri de Eurostat arata scaderea cu 3,7% a productiei industriale din zona euro in noiembrie, respectiv de 3,3% in UE, raportat la perioada corespunzatoare din 2011.

Cele mai abrupte scaderi au fost inregistrate in Italia (-7,6%) si Spania (-7,2%), iar tarile cu cele mai puternice cresteri sunt Lituania (8,9%), Estonia (6,5%) si Malta (6,1%).

Romania afiseaza la Eurostat o scadere de 1,5% a productiei industriale in noiembrie fata de aceeasi luna din 2011.

Toate categoriile de produse au inregistrat scaderi in perioada analizata, cele mai proaste cifre fiind inregistrate in domeniul bunurilor de folosinta indelungata.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri